Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

8 Tips voor een sollicitatiegesprek voor mensen met een beperking

Sollicitatiegesprek
Deel deze inhoud:

Iedereen die een baan zoekt, kan dit lastig vinden. Voor mensen met een beperking kan dit proces nog lastiger zijn. Zelfs in “toegankelijk Nederland”, waar niet-toegankelijke gesprekslocaties en werkgevers met een slechte houding het lastig maken. Hierbij een paar tips om je te helpen.

Onderstaande tips kunnen je kansen op een baan vergroten en kunnen je nieuwe hoop geven. Bereid je gewoon goed voor en ga ervoor!

Sollicitatiegesprek tips voor mensen met een beperking:

1. Bekijk de toegankelijkheid van de locatie.

Het gebruik van deze tip is afhankelijk van je beperking, maar het gaat erom dat je er zeker van moet zijn dat je op je sollicitatie locatie komt. Zijn er trappen die je rolstoel blokkeren? Hoe ver is de parkeerplaats van de gespreksruimte en zijn er speciale parkeerplaatsen? Is er een toegankelijk toilet? Zijn hulphonden welkom? Is er een ringleiding in het gebouw en de gespreksruimte? De werkgever moet je over al deze zaken inlichten voor de dag van het gesprek zelf, maar als hij/zij dit niet doet, vraag er dan naar. Denk er ook aan dat je volgens de wet onder dezelfde omstandigheden geïnterviewd dient te worden als kandidaten zonder beperking.

2. Stel goede vragen.

Vragen stellen toont aan dat je echt interesse hebt in de positie waarnaar je solliciteert. Het is ook een manier om erachter te komen hoe jij in de rol zou passen en om eventuele twijfels van de werkgever te weerleggen. Zorg er altijd voor dat je minstens één vraag stelt waaruit blijkt dat je je hebt verdiept in het bedrijf, zoals “Nu uw bedrijf vorige maand een nieuw product heeft gelanceerd, is het dan de bedoeling dat jullie je op nieuw terrein gaan begeven?”

3. Wees voorbereid om over je CV te praten.

Print je CV twee keer, één voor jezelf en één voor degene die het sollicitatiegesprek afneemt. Het is handig om de punten in je CV op een rijtje te hebben wanneer deze aan bod komen in het gesprek. Uiteraard moet alles wat je in je CV hebt staan kloppen.

4. Wees positief.

Sollicitatiegesprekken kunnen zenuwslopend zijn, maar er zijn manieren om je vertrouwen erin te vergroten. Onthoud, dat, zelfs als alles misgaat, je niet verscheurd zult worden door een roedel wolven. Er zijn meer banen en sollicitatiegesprekken. Bedenk dat de adrenaline in je lijf ervoor zorgt dat je dingen onthoudt en in topvorm bent. Positief op jezelf in praten kan je brein beïnvloeden door tegen jezelf te zeggen “Ik ben er klaar voor” in plaats van “Ik ben zo zenuwachtig”. Het luisteren naar krachtige muziek, een brief schrijven over een leuke gebeurtenis en wat bewegen voor het gesprek zijn ook allemaal goede tips. Overdrijf het echter niet waardoor je te zelfverzekerd over komt.

5. Praat over je beperking met de werkgever.

Je bent niet verplicht om vragen te beantwoorden die over je beperking gaan en je een ongemakkelijk gevoel geven. Het beantwoorden van correcte vragen kan een werkgever er wel van overtuigen eventuele aanpassingen te doen. Als je een verborgen gebrek hebt en aanpassingen zijn noodzakelijk, dan is het raadzaam deze bij de sollicitatiegesprekken aan te voeren. Zorg er wel voor dat de nadruk van het gesprek ligt op het feit dat jij zo’n geschikte kandidaat bent en op jouw capaciteiten.

6. Bereid antwoorden voor op gespreksvragen.

Bedrijven voeren al sinds mensenheugenis sollicitatiegesprekken, wat hun vragen enigszins voorspelbaar maakt. Er zijn boeken te koop met interview vragen. Neem even de tijd om je antwoorden op veel gestelde vragen voor te bereiden, zodat je een voorbereide kandidaat bent. Dit helpt voor je zelfvertrouwen, maar zorg ervoor dat het niet ingestudeerd klinkt.

7. Neem een portfolio mee.

Indien van toepassing op de baan waarop je solliciteert, is het goed om een selectie van je eerdere werk waar je trots op bent mee te nemen. Je kunt in je antwoorden ook verwijzen naar voorbeelden in je portfolio. Wanneer je nieuw bent in een bepaald gebied kun je ervoor kiezen voorbeelden te maken om te laten zien wat je kunt.

8. Neem een aanbevelingsbrief mee.

Als je vrijwilliger bent geweest bij een liefdadigheidsinstelling of een goede ervaring bij een ander bedrijf, probeer dan een aanbevelingsbrief te krijgen. Je kunt deze afgeven aan degene die het sollicitatiegesprek afneemt. Dit vergroot je geloofwaardigheid en zorgt ervoor dat de interviewer je in een positief daglicht stelt.

Veel succes!