Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Aangepast sporten – Hoe begin je

Sporten

Sport is een belangrijk onderdeel van een actieve en gezond leefstijl. Het is essentieel om een goede balans te hanteren tussen werk, vrije tijd en sporten om een algeheel goede gezondheid te behouden.

Een goed eetpatroon is ook erg belangrijk, maar in dit artikel gaan we hoofdzakelijk in op sporten. En dan specifiek op de vraag hoe te beginnen met aangepast sporten wanneer je een rolstoel gebruikt en/of een beperking hebt.

Er zijn veel verschillende soorten aangepast sporten. Kijk maar eens naar de Paralympische Spelen en zie zelf welke variëteit aan disciplines er is waar mensen met een beperking aan deel kunnen nemen.

Enkele van de populairste sporten hierbij zijn rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, rolstoelrugby (Murderball), handbiken, en atletiek.

Zodra je een sport hebt gevonden waar je interesse in hebt, hoe vind je dan de dichtstbijzijnde vereniging / club die het aanbiedt? En hoe kom je erachter of er ruimte is voor nieuwe leden?

Social media is je vriend in je zoektocht naar aangepast sporten!

De handigste plek om te beginnen wanneer je meer informatie zoekt over aangepast sporten, is het internet, en dan specifiek, social media. Zodra je via Google gezocht hebt naar de dichtstbijzijnde mogelijkheid om aangepast te sporten, kun je de Facebook of Twitter pagina van die club opzoeken. Ook kun je hen direct laten weten dat je meer informatie wilt en aangeven dat je wellicht het één en ander wilt uitproberen.

Welke spullen heb je nodig?

Voor veel specialistische sporten, zal je een specifieke uitrusting nodig hebben. Wanneer je bijvoorbeeld rolstoelrugby wilt uitproberen, dan heb je een speciale, robuuste rolstoel nodig die een stootje kan hebben. Sommige clubs hebben wellicht een extra rolstoel die je kunt gebruiken, anderen hebben dit niet. Is dit laatste het geval dan moet je op zoek naar een mogelijkheid om zelf aan spullen te komen.

Er is een aantal stichtingen dat zich bezig houdt met het verstrekken van mogelijkheden om mensen met een beperking aan het sporten te helpen. Zij hebben misschien ook de uitrusting (te leen) die je nodig hebt. Even goed zoeken dus!

Probeer verschillende sporten!

Als je het geluk hebt om in de buurt van een club te wonen die verschillende sporten aanbiedt, probeer er dan zoveel mogelijk uit. Kies niet zondermeer voor de eerste de beste sport die voorbij komt. Misschien probeer je rolstoelrugby uit, maar kom je erachter dat je toch liever gaat zwemmen? Of misschien is rolstoeltennis meer jouw ding? Het punt is, dat er veel te kiezen valt en dat je dus de tijd moet nemen voor je keuze.

Dat gezegd hebbende, kan het natuurlijk zo zijn dat je mazzel hebt. De eerste sport die je probeert kan wel degelijk de perfecte sport voor jou zijn. Dit artikel geeft je slechts algemene tips en wat werkt voor de één doet dat niet noodzakelijkerwijs voor de ander. Het is belangrijk om zelf te bekijken hoe jij jouw ideale aangepaste sport vindt.