Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Bekende mensen met een beperking

Bekende mensen beperking
Deel deze inhoud:

Soms is het lastig jezelf te herkennen in beroemdheden die we in het nieuws zien. We vragen ons af of wij hun kleding kunnen dragen. Of we bewonderen hun sportieve prestaties, zonder te denken dat wij ook tot iets dergelijks in staat zijn. In deze situaties kan het zien van een lijstje namen van bekende mensen met een beperking je meer zelfvertrouwen geven.

Denk bijvoorbeeld maar aan Michael J. Fox. Hij was de ster van een paar van de beroemdste films van de jaren 80 voordat hij getroffen werd door Parkinson. Hij besloot zich in eerste instantie een tijdje buiten de schijnwerpers op zijn gezondheid te richten. Zijn rentree in de enorm populaire TV serie “The Good Wife” toonde de wereld dat hij, ondanks zijn zichtbare (spraak)problemen, nog steeds in staat was datgene te doen waar hij goed in is. Namelijk een show neerzetten en karakters te spelen die we liefhebben en haten.

Andere bekende mensen met een beperking in de showbizz

Robin Williams, komediant en acteur, kreeg de diagnose ADHD als kind en bipolaire stoornis als volwassene. Voor zijn dood kreeg hij daarbovenop ook nog Parkinson.

Christopher Reeve, bijna één met zijn Superman rol, liep een dwarslaesie op tijdens het paardrijden. Hij wijdde de rest van zijn leven aan onderzoek naar deze aandoening en inspireerde velen in een soortgelijke situatie.

Koos Alberts, zanger van o.a. “ik verscheurde je foto”, is door een dwarslaesie als gevolg van een auto ongeluk rolstoelgebonden.

Rik Mayall, de Britse comedy acteur, had een vorm van epilepsie en leed aan toevallen.

Sudha Chandran is een uitermate getalenteerde Indiase danseres en actrice die, als gevolg van een ongeval, haar rechterbeen moest laten amputeren. Zij bouwde alsnog een zeer succesvolle carrière op.

Stevie Wonder, de welbekende zanger en pianist, is blind.

Presentatrice Lucille Werner heeft bij haar geboorte een hersenbeschadiging opgelopen als gevolg van zuurstofgebrek, waardoor ze moeilijk loopt.

Bij Adam Ant, de zanger die bekend is van nummers als “Stand and Deliver” en “Prince Charming” is een bipolaire stoornis vastgesteld.

Bekende mensen met een beperking in de politiek

Franklin D. Roosevelt, vier termijnen lang president van de Verenigde Staten, kreeg polio en werd rolstoelgebruiker om hem te helpen bij de daaruit voorgekomen paraplegie. Bij officiële momenten en foto’s werd dit overigens destijds nog wel eens verborgen.

David Blunkett, Brits politicus, is blind en leest braille. Hij schopte het tot Mininster van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië en zijn hulphond was een bekend gezicht bij zijn vele vergaderingen en persconferenties.

Gordon Brown, voormalig premier van Groot-Brittannië, werd na een ongeval tijdens het rugby blind aan zijn linkeroog en zijn rechteroog werd dermate beschadigd, dat hij daaraan slechtziend werd.

Wolfgang Schäuble, minister van Financiën in Duitsland, zit sinds 1990 in een rolstoel. Hij werd tijdens een verkiezingsoptreden neergeschoten, waarna hij vanaf de derde borstwervel verlamd bleef.

Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Nederland, is geboren met spastische benen.

Bekende mensen met een beperking in de sportwereld

Gezien het enorme succes van de recente Paralympics is het lastig om één of twee sporters te kiezen, terwijl zovelen hun geweldige prestaties op het wereldpodium hebben laten zien. Maar Marlou van Rhijn, alias Blade Babe, en ook Dame Tanni Grey Thompson, die spina bifida heeft, en Ellie Simmonds, die een vorm van dwerggroei heeft, zijn lichtende voorbeelden van mensen die ongelooflijke successen hebben behaald in de sportieve arena.

Sport jij ook, dan ben je sowieso al een held. Kijk maar eens naar dit mooie filmpje van het Fonds Gehandicaptensport:

Wanneer je je down of alleen voelt met je beperking, wil je misschien nog eens naar dit lijstje kijken met bekende, succesvolle mensen met een beperking. Dit kan je helpen om te gaan met je situatie en je een rolmodel bieden bij moeilijke momenten.

Onthoud dat je er niet alleen voor staat en dat velen, wellicht tegen de stroom in, geweldige dingen hebben bereikt.