Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Waarom is het hebben van een comfortabele rolstoel zo belangrijk?

comfortabele rolstoel

Comfort klinkt als een luxueus woord. We denken bij comfort vaak aan iets dat wenselijk is, maar optioneel. Maar als het op je rolstoel aankomt, is comfort meer dan dat.

Een comfortabele rolstoel is er één waarbij je plezier beleeft aan het gebruik ervan. Het zal je helpen actiever te zijn en houdt je lichaam op een gezonde manier goed gepositioneerd.

Comfortabele rolstoelpositionering

Laten we het eerst hebben over comfortabele positionering. Wanneer je een rolstoelpassing hebt, is het belangrijk dat alle maten correct worden opgemeten.

De zitbreedte is erg belangrijk. Als een zitting te smal is, krijg je pijn aan je heupen omdat zij tegen de zijschotten worden aangedrukt. Dit kan je huid beschadigen. En het bemoeilijkt ook het maken van transfers omdat je jezelf dan met moeite uit de stoel moet murwen.

Als een rolstoelzitting te breed is, zal je gaan glijden, met een slechte zithouding tot gevolg. Een slechte houding kan leiden tot dingen als rugpijn, decubitus en het samenpersen van de longen en andere organen. Een comfortabele zitting is iets breder dan jijzelf, met slechts een klein beetje speling om te groeien of een gordel te bevestigen.

De zitdiepte is ook belangrijk. Als een zitting te kort is, hangen je knieën over de rand, zonder ondersteuning. Als hij te diep is, raakt je rug de rugleuning niet waardoor je geen steun hebt. Een comfortabele zitdiepte ondersteunt zowel je knieën als je rug en geeft je een gezonde houding.

Een goed ingestelde voetplaat maakt ook verschil. Je voeten dienen stevig op de voetplaat te rusten. Als je voeten eraf vallen, kunnen ze draaien of gewond raken door passerende objecten en zelfs door de eigen wielen. En een voetplaat die op de verkeerde hoogte staat, zorgt ervoor dat je benen bungelen of juist dat je knieën instabiel omhoog staan. Deze beide posities zijn oncomfortabel en kunnen spanning op je gewrichten geven.

Zorgen voor een comfortabele rolstoel, is dus meer dan alleen luxe. Het zorgt voor behoud van een goede gezondheid.

Een comfortabele rolstoel moedigt activiteit aan

Als je rolstoel goed is aangemeten, en het gebruik ervan voelt goed, zal je actiever worden. Iemand met een slecht passende rolstoel kan eerder vermoeid raken als hij ‘m gebruikt. Het is zwaarder om een slecht passende rolstoel voort te bewegen omdat je lichaam niet optimaal gepositioneerd is. Hoe comfortabeler je stoel, hoe waarschijnlijker het is dat je ‘m met gemak voortbeweegt.

Een comfortabele rolstoel heeft ook een goed zitsysteem met goede kussens, wat ook leidt tot meer activiteit. Als je decubitus ontwikkelt op je zitvlak, moet je wellicht in bed blijven totdat het genezen is. Dit kan weken of zelfs maanden duren. Gedurende die periode ben je zeer beperkt actief, wat niet goed is voor je gezondheid.

Als je rolstoel comfortabel is, ben je meer geneigd om erop uit te gaan met je stoel. Je kunt shoppen, sporten, werken en vrienden bezoeken, zo lang als je wilt. En op deze manier actief blijven is goed voor zowel je mentale als fysieke gezondheid.

Al met al is het hebben van een comfortabele rolstoel dus meer noodzaak dan luxe. Je rolstoel is een verlengstuk van je lichaam. Je moet ervoor zorgen dat hij goed bij je past en dat hij niets doet dat je gezondheid direct of indirect kan tegenwerken. Een goed passende rolstoel is belangrijk. Zo belangrijk dat je er bij de keuze ervan goed op moet letten dat je de voor jou beste, meest comfortabele rolstoel krijgt. Vraag daarom tips aan je ergotherapeut en/of je dealer.

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.