Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

De top 5 cardio stoeloefeningen

cardio

Sporten / het doen van cardio oefeningen is belangrijk voor ons allemaal.  Het houdt ons fit en gezond terwijl we ons hoofd leegmaken en ons opmaken voor een nieuwe dag of ons ontspannen voor het naar bed gaan.  Er zitten veel voordelen aan het regelmatig doen van oefeningen, met inbegrip van:

  • Vergroting van je uithoudingsvermogen
  • Helpt bij spier-of gewrichtspijn
  • Vergroot spieropbouw en kracht
  • Bouwt voort op reeds bestaand bewegingsbereik
  • Verbetert balans en kracht in het bovenlichaam
  • Versterkt het lichaam om letsel in de toekomst te voorkomen

Dit zijn fysieke voordelen, maar de mentale voordelen, zoals verhoogde energie, betere slaap en minder stemmingswisselingen, kunnen net zo belangrijk zijn. Voor mensen die gebruik maken van een rolstoel is het starten en volhouden van een regelmatig oefeningsregime niet eenvoudig. Vooral als het gaat om oefeningen met het onderlijf of het dagelijks herhalen van oefeningen voor krachtopbouw (die we vaak niet kunnen doen op onze ‘slechte dagen’) kan er een uitdaging zijn.  Niettemin hebben we vijf cardio-oefeningen verzameld die je kunt doen terwijl je in je rolstoel zit. Sommige zullen gemakkelijker zijn dan andere, afhankelijk van jouw beperking en bewegingsbereik. Maar we hopen dat deze lijst je zal laten nadenken over het starten van een oefeningsroutine die op een leuke en stressvrije manier past in jouw leven!

1. Bal stuiteren

Gebruik een bal die werkt voor jouw mate van kracht. Zet je rolstoel tegenover een muur en stuiter de bal tussen jezelf en de muur.  Start met twintig herhalingen of zie hoe vaak je de bal op de muur kunt stuiteren in twee minuten om echt te voelen dat je armen branden van de training!

2. Vliegtuigarmen

Zit rechtop in je rolstoel met je rug recht en strek je armen naar de zijkanten uit. Maak vervolgens langzame, grote bewegingen en houd je armen, handen en rug recht terwijl je grote cirkels met je armen maakt. Doe dit eerst twintig keer tegen de klok in en probeer vervolgens nog twintig keer met de klok mee.

3. Handwiel

Voor deze oefening moet je wellicht naar een lokale sportschool of je zou het kunnen proberen met een Invacare Handbike! Er zijn fitness fietsen en er zijn fitness handbikes. Vraag een medewerker om de stoel van de handbike weg te halen als je geen transfer kunt maken en plaats je rolstoel voor het handwiel. Doe dan met je handen wat andere mensen met hun voeten doen – maak zo snel als je kunt cirkels gedurende 5 minuten en zie hoe energiek je je voelt!

4. Gewichten

Als je meer kracht wilt krijgen, zijn kleine handgewichten ideaal om mee te beginnen. Je kunt deze  online kopen en thuis gebruiken. Begin met gewichten van een paar kilo en gebruik ze om biceps, schouders en rug te trainen in sets van tien. Herhaal dagelijks en bouw de zwaarte van je gewichten en het aantal herhalingen op naar gelang je meer geoefend bent.

5. Vergeet niet om te strekken!

Voor en na het doen van oefeningen is stretchen van vitaal belang. Beweeg, draai en schud je armen, polsen en vingers regelmatig om klachten te voorkomen.  Als een oefening op een zeker moment zeer doet – stop, rust en ga door als je er weer klaar voor bent.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om met cardio oefeningen aan de slag te gaan!