Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Een eigen zaak en een beperking: de voor- en nadelen

eigen zaak

Voor sommige mensen met een beperking is het idee om elke werkdag van 9 tot 5 op kantoor te zitten niet passend bij hun mogelijkheden.

Gelukkig is het goed te doen om voor jezelf te beginnen, wat veel mensen met een beperking heeft doen besluiten om als zelfstandige te beginnen. Sommigen verwerken het onderwerp van hun beperking in hun beroep. Zij gaan dan bijvoorbeeld mensen trainen in het omgaan met beperkingen, innovatieve ontwerpen en technologieën maken of toegankelijke reizen aanbieden. Ook het geven van lezingen op scholen en universiteiten en consultancy op het gebied van toegankelijkheid op grote schaal zijn mogelijkheden. Of je begint gewoon iets anders, niet gerelateerd aan je beperking.

Voor- en nadelen van een eigen zaak:

Hier vind je enkele voor- en nadelen van voor jezelf  beginnen, die je kunnen helpen bij de beslissing of dit wel of niet iets voor je is.

Voordelen:

De vrijheid om je werk rondom je privé leven te passen. Je hebt misschien een gezin, bent mantelzorger voor iemand, volgt een studie naast je werk of houdt enorm van reizen. Als je eigen baas bent kun je je uren vaak flexibel indelen en je kantoor kan overal ter wereld zijn (afhankelijk van welke zaak je kiest uiteraard).

Je hoeft alleen verantwoording af te leggen aan je klanten en jezelf – jij bent je eigen baas! Dit kan zowel bevrijdend zijn als ook veel druk geven. Dit laatste omdat jij, en jij alleen, verantwoordelijk bent voor het behalen van je deadlines. Misschien heb je zelfs een paar medewerkers die afhankelijk zijn van jouw management.

Je vermijdt de kosten en druk van woon-werkverkeer. Wil je een paar dagen per week vanuit huis werken? Natuurlijk kan dat! Yay!

Afwisseling, de krenten uit de pap, zoals ze zeggen. Je kunt aan een verscheidenheid aan projecten werken, ontmoet veel nieuwe mensen en moet snel nieuwe vaardigheden leren als one man (of woman) show.

Succes, het is helemaal aan jou – en dit kan je enthousiast of doodsbang maken, omdat ook falen helemaal van jou kan zijn….

Nadelen:

Geen garantie op werk – sommige maanden zul je aan drie verschillende projecten werken en het idee hebben nooit uitgewerkt te zijn. Andere maanden kun je moeite hebben om je rekeningen te betalen. Er zijn manieren om dit te ondervangen. Denk hierbij aan het opzij zetten van geld in de goede maanden om de mindere tijden op te vangen. Maar de druk is er altijd!

Geen inkomsten als je op vakantie gaat – tenzij je reis recensent bent.

De scheiding tussen werk- en privétijd kwijtraken – thuis werken kan betekenen dat je huis je kantoor wordt. Het voelt waarschijnlijk niet altijd goed wanneer je altijd oproepbaar bent en je werkdagen tot wel 22.00 uur doorlopen.

Als je alleen werkt, kun je geïsoleerd en uitgeblust raken. Hoewel je niet te maken hebt met dezelfde werkplek dag in dag uit, zal je meer moeite moeten doen om sociaal bezig te zijn. Anders voel je je vaker alleen en kunnen vriendschappen lijden onder jouw werkdruk.

Een eigen zaak hebben kan veel voldoening geven en veel voordelen bieden voor mensen met een beperking, die moe zijn van ontoegankelijk transport, dagelijks woon-werkverkeer en een werkplek die niet aangepast is naar hun behoefte.