Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Free Wheelchair Mission: het verhaal van Mayra

het verhaal van Mayra

Mayra Eliza Gomez is een 36 jaar oude Guatemalteekse. Ze heeft 16 jaar geleden een ongeval gehad en maakt sindsdien gebruik van een rolstoel, sinds kort verzorgd door Free Wheelchair Mission.

Naar schatting 170.000 Guatemalanen leven met een fysieke beperking en hebben een rolstoel nodig, maar zijn niet in staat om er eentje te bemachtigen. Zonder mobiliteit zijn deze mensen vaak afhankelijk van iemand die ze draagt of ze worden gedwongen om te kruipen.

Free Wheelchair Mission (FWM) – een humanitaire non-profit organisatie die gratis rolstoelen ontwerpt en fabriceert voor mensen in landen met zeer beperkte middelen – voorziet in deze behoefte door samen te werken met vier andere non-profit organisaties: Faith in practice (FIP), Food for the Poor (Fftp), Hope haven (HH) en Operation Blessing. Via een netwerk van sub-distributiepunten, heeft deze samenwerking sinds 2005 maar liefst 23.656 rolstoelen aan de bevolking van Guatemala uitgedeeld.

Mayra Eliza Gomez

Mayra woont in Colonias Las Marias in Patulul, Guatemala, in een kleine gemeenschap. Deze nieuwe huizen zijn geschonken door Rotary clubs en vrienden nadat het gebied waar Mayra en haar buren leefden vijf jaar geleden door een storm volledig verwoest was.

Toen Mayra 20 was, hield zij een aandoening aan haar ruggenmerg over na een ongeval met een “chicken bus”. Dit is één van de oude Amerikaanse schoolbussen, die in levendige kleuren geschilderd zijn om betaalbaar vervoer in Guatemala te bewerkstelligen. Deze oude bussen worden vaak gevaarlijk overladen met passagiers, zoals kippen in een hok; vandaar die bijnaam.

Mayra leeft met een beperking, maar ze heeft geen verzorger. Sterker nog, zij is degene die zorgt voor haar hele gezin, inclusief acht kinderen en een kleinkind. Haar man is zelden thuis. Ze onderhield de familie door cosmetica te verkopen, maar twee weken voordat ze van haar achtste kind beviel, ging haar rolstoel kapot.

Free Wheelchair Mission

Met nauwelijks genoeg geld om eten op tafel te zetten voor het gezin, was het kopen van een vervangende rolstoel, zelfs een tweedehands exemplaar, niet mogelijk voor Mayra. Gelukkig was Free Wheelchair Mission – dankzij geld geschonken door organisaties en individuen – in staat om Mayra een gloednieuwe GEN_3 rolstoel te geven. Dit is een opvouwbare rolstoel waarmee zij gemakkelijker met het openbaar vervoer kan reizen. De mountainbike banden helpen haar om het steile, rotsachtige terrein rond haar huis rond te rijden. Deze kunnen gemakkelijk worden gerepareerd of vervangen in elke lokale fietswinkel.

Mayra is ontzettend dankbaar voor deze gift, die haar in staat stelt om haar taken efficiënt te hervatten.

Sinds 2001 heeft FWM al meer dan één miljoen rolstoelen verspreid. Hun grote ambitie is om er voor 2025 nog eens een miljoen uit te delen. Invacare wil hen zo goed mogelijk helpen deze ambitie waar te maken.

Hier lees je meer over het partnerschap van Free Wheelchair Mission en Invacare Europe.