Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Free Wheelchair Mission: Het verhaal van Moses

Moses

Waganda Moses is achttien jaar oud. Hij is de tweede van achttien kinderen uit een arm gezin in Iganga, een stad op twee uur van Uganda’s hoofdstad, Kampala.

Toen hij geboren werd, was hij helemaal gezond; maar op twee jarige leeftijd kreeg hij malaria. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij een injectie kreeg. Helaas kreeg Moses een allergische reactie op die medicatie die ernstige zwellingen veroorzaakte. Daarom moest hij geopereerd worden. Deze operatie mislukte compleet waardoor Moses vanaf zijn middel verlamd raakte. Vanaf toen was hij geheel afhankelijk van zijn bovenlichaam om te bewegen.

Free Wheelchair Mission

In Uganda worden beperkingen gestigmatiseerd. Traditionele denkwijzen zorgen ervoor dat men denkt dat mensen met een beperking behekst of vervloekt zijn. Dit resulteert erin dat zij gediscrimineerd worden en buiten de maatschappij worden geplaatst.  Moses ervaart dit al zijn hele leven – mensen kijken op hem neer en gaan ervan uit dat hij niets bij te dragen heeft aan de samenleving. Daarnaast zorgen beperkte toegang tot medische zorg en financiën ervoor dat weinig mensen in Uganda mobiliteitshulpmiddelen hebben. Om dit te verbeteren is Free Wheelchair Mission (FWM) een initiatief gestart om rolstoelen te regelen voor hen die het nodig hebben. Sinds 2001 heeft FWM al meer dan een miljoen rolstoelen verstrekt.

Moses' familie

Hun ambitie is om voor 2025 nog eens een miljoen rolstoelen uit te delen. Om dit doel te bereiken is Free Wheelchair Mission (FWM) een partnerschap aangegaan met Invacare Europe: Together, for mobility. Onderdeel van dit project is dat Invacare FWM helpt om bekendheid te geven aan hun organisatie, donaties genereert en kennis en expertise deelt over productontwikkeling. Met steun van Invacare wil FWM gratis rolstoelen in maar liefst 93 landen over de gehele wereld verstrekken om waardigheid en onafhankelijkheid te geven aan mensen die dit nodig hebben.

Een nieuw leven

FWM probeert ook de houding ten aanzien van een beperking te veranderen. Door mensen weer mobiel te maken, kunnen zij actief meedoen aan de maatschappij. Het verhaal van Moses is een mooi voorbeeld van het effect van het hebben van een rolstoel. In 2017 kreeg hij zijn rolstoel van FWM en sindsdien is zijn leven compleet veranderd. Door de rolstoel is hij niet alleen onafhankelijker, maar hij heeft intussen ook een opleiding aan de handelsschool afgerond om zijn ambities te realiseren.

Moses Uganda

Nu is Moses een klein bedrijf gestart voor het maken van schooluniformen voor kinderen in zijn gemeenschap. Zijn bedrijfje loopt goed en hij heeft al twee mensen in dienst genomen om aan de vraag te kunnen voldoen. En Moses’ rolstoel heeft niet alleen zijn eigen leven veranderd, ook dat van zijn familie. Zijn moeder heeft zich altijd schuldig gevoeld dat zij geen rolstoel voor hem kon betalen. Het krijgen van zijn rolstoel was ook voor haar een droom die uitkwam.

Hier lees je meer over het partnerschap van Free Wheelchair Mission en Invacare Europe.