Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Free Wheelchair Mission: het verhaal van Robert

Free Wheelchair Mission

Robert verdient een bescheiden leven aan de oevers van lake Victoria – wanneer passagiers per boot in Buikwe  aankomen, draagt hij hun bagage op zijn rug.

Oeganda ligt in Oost-Afrika, ten westen van Kenia en ten oosten van de Democratische Republiek Congo. Het land ligt in het hart van de Grote Meren regio en is omgeven door drie van hen, Lake Edward, Lake Albert en Lake Victoria. Er zijn dus veel waterkanten in Oeganda, zonder dat het land aan zee ligt.

Volgens de Uganda Bureau of Statistics’ Disability Monograph van 2014 zijn personen met een handicap goed voor 12,5% van de bevolking in Oeganda.

Robert

Robert is een 50-jarige man die woont in Buikwe, een klein stadje in het zuidoosten van de Centrale Regio. Hij heeft nooit kunnen lopen. In plaats daarvan is hij al zijn hele leven gedwongen om te kruipen.

Hij verdient een bescheiden inkomen aan de oevers van het Victoriameer: als passagiers per boot in Buikwe  aankomen, draagt hij hun bagage op zijn rug terwijl hij over de kade kruipt. Maar dit gaat veranderen.

Free Wheelchair Mission

Free Wheelchair Mission (FWM) is een humanitaire non-profit organisatie die gratis rolstoelen ontwerpt en produceert voor mensen met een handicap in landen met zeer beperkte middelen.

Hun distributiepartner in Oeganda, Father’s Heart Mobility Ministry, voorziet Robert van een nieuwe GEN_2 rolstoel gemaakt door Free Wheelchair Mission. Het was de eerste rolstoel die hij ooit had.

“Nu kan ik mijn werk makkelijker doen!” riep hij uit. In plaats van bagage op zijn rug te dragen en te kruipen, kan hij nu de tassen op schoot vervoeren terwijl hij zichzelf met zijn rolstoel voortbeweegt.

Na vijf decennia heeft Robert hernieuwde waardigheid, onafhankelijkheid en hoop vanwege de Free Wheelchair Mission.

Sinds 2001 heeft FWM al meer dan één miljoen rolstoelen verspreid. Hun grote ambitie is om er voor 2025 nog eens een miljoen uit te delen. Invacare wil hen zo goed mogelijk helpen deze ambitie waar te maken.

Hier lees je meer over het partnerschap van Free Wheelchair Mission en Invacare Europe.