Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Gezond en actief leven – 5 tips

gezond

Fysiek gezond zijn en mentaal gezond zijn, zijn twee verschillende dingen die beide even belangrijk zijn.

Fysiek en mentaal gezond

Fysieke gezondheid hangt doorgaans samen met twee belangrijke punten: enige mate van actief bewegen en gebalanceerde, weldoordachte voeding. Mentale gezondheid betekent dat je in harmonie bent met je lichaam, geest en ziel en dat je deze voortdurend voedt.

Hoewel deze twee dus verschillend zijn, zijn er zeker raakvlakken tussen fysieke en mentale gezondheid. Goed eten en zorgen voor voldoende beweging helpen ook voor je mentale gezondheid, je zelfvertrouwen en je comfortabel voelen. En omdat dit zo werkt zal je deze gezonde gewoonte ook vol kunnen houden.

Met dit in gedachten, zijn hier enkele tips voor een gezonde, actieve lifestyle:

1. Drink voldoende

Je lichaam en geest kunnen niet goed werken als je niet goed voor ze zorgt en van voldoende water voorziet. Een goed gehydrateerd lijf denkt, werkt en slaapt goed en is klaar voor wat de dag (of nacht) brengt. We begrijpen dat dit moeilijk kan zijn voor mensen met incontinentie problemen, zeker in de koudere maanden (en wanneer er geen toegankelijke toiletten in de buurt zijn), maar probeer, waar mogelijk, je lichaam’s vraag naar water niet te negeren.

2. Omhoog met die hartslag

We kunnen niet allemaal een rondje gaan hardlopen en velen van ons zouden dit niet eens leuk vinden. Maar probeer, waar mogelijk, een activiteit (30-60 minuten per dag) te doen waarvan je enigszins buiten adem raakt. Dit helpt je lichaam sterker en je hoofd leeg te maken. Oefeningen hoeven ook niet enorm inspannend te zijn. Stretchen, wandelen, duwen, zwemmen en ook sex zijn allemaal goede vormen van beweging!

3. Eet met aandacht

Het is niet gezond om je bij alles wat je eet druk te maken, maar met aandacht eten is een goede stap naar een gezonde, actieve lifestyle die je lichaam en geest voedt. Denk na over wat je lijf nodig heeft voordat je gaat eten. Soms hebben we vetten en suikers nodig en soms eten we die dingen puur uit gewoonte. Wanneer je doordacht eet, kun je niet veel fout doen (en het is veel leuker dan een strikt dieet volgen!).

4. Beperk schermgebruik

Laten we wel wezen, werkdagen stoppen bijna nooit om 17.00 uur. Er komen e-mails binnen op onze telefoons, je hebt een conference call in de avond vanwege een andere tijdzone of je kruipt toch nog even achter een scherm om iets op te zoeken. Denk eraan dat een goed gesprek bij het diner en het voorlezen van je kinderen zaken zijn die ook je aandacht verdienen. Echt aanwezig zijn, is niet altijd eenvoudig, maar het is het wel waard.

5. Zorg goed voor jezelf

Zorg ervoor te investeren in dingen die je gelukkig maken en die belangrijk voor je zijn. Dit kan variëren van 9 uur slaap per nacht pakken tot een lang bubbelbad nemen, van een boek lezen in het zonnetje tot naar een gezellige markt gaan. Bezig zijn met je passie en aardig zijn voor jezelf, maken je gelukkig en doen wonderen voor jouw fysieke en mentale gezondheid.

Wil jij een gezondere, actieve en doordachte lifestyle? Gebruik dan deze 5 tips en… geniet!