Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Hoe maak je je auto geschikt voor iemand die een rolstoel gebruikt?

Met de rolstoel in de auto

Veel mensen denken dat het aanpassen van hun auto voor rolstoelgebruikers een dure en langdurige aangelegenheid is, maar dit is niet altijd het geval!

Met het juiste gereedschap en degelijk advies kan het aanpassen van je auto een relatief simpel proces zijn met het geweldige resultaat een inclusief voertuig te hebben. Lees hier hoe jij je auto kunt aanpassen voor een geliefde.

1-  De eisen begrijpen

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de persoon die je mee wilt nemen precies nodig heeft. Twee mensen met CP, bijvoorbeeld, kunnen twee compleet verschillende eisenpakketten hebben, gebaseerd op wat hun lichaam wel of niet kan. Kan de persoon in kwestie onafhankelijk een transfer maken naar een stoel? Heeft hij/zij voldoende kracht in het bovenlichaam om een eigen gordel te dragen? Moet hij/zij in de rolstoel blijven zitten tijdens autoritten? Ga het gesprek aan om de antwoorden op deze vragen te vinden zodat je een idee krijgt van de juiste aanpassingen voor je auto.

2-  Een auto-aanpasser zoeken

Afhankelijk van je woonplaats kan het zo zijn dat je financiële ondersteuning kunt krijgen voor het aanpassen van je auto. Neem contact op met je gemeente om na te vragen op welke ondersteuning je aanspraak kunt maken. Daarna is het tijd om een betrouwbaar bedrijf te vinden dat de door jou benodigde aanpassingen kan doen. Het aanpassen van je auto kan een langdurig proces zijn, dus het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij het bedrijf dat de aanpassingen uitvoert.

3-  Je budget weten

Als je geen financiële ondersteuning kunt krijgen om je auto aan te passen, dan zijn er wellicht mogelijkheden om je auto toch succesvol aan te passen. Bijvoorbeeld, een elektrisch draaibare stoel kan erg prijzig zijn, terwijl dit Hardcastle swivel cushion iets vergelijkbaars doet voor een fractie van de prijs! Het kan even zoeken zijn, maar het is de moeite waard om naar goedkopere producten te kijken die voldoen. Zo houd je misschien nog wat geld over.

4-  Up to date blijven met technologie

Er komen voortdurend nieuwe (vervoers)oplossingen op de markt. Kijk naar ze uit; ze kunnen ontworpen zijn voor de specifieke behoefte van jouw passagier. En zo de mogelijkheden voor een transfer, de balans, het vastmaken van een gordel of een comfortabele zit bewerkstelligen.

5-  Van het resultaat genieten

De laatste tip: geniet ervan zodra de aanpassingen gemaakt zijn! Een toegankelijk voertuig kan een enorme positieve impact hebben op het leven van iemand met een beperking. Het verlicht de paniek en stress van het gebruik van bijvoorbeeld openbaar vervoer.

Op deze website kun je nog meer lezen over het aanpassen van je auto. We hopen dat dit artikel je helpt bij het aanpassingsproces!