Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Hoe weet je of jouw obesitas rolstoel geschikt voor je is?

Obesitas rolstoel

Obesitas / XL rolstoelen zijn oorspronkelijk puur ontworpen om het gewicht van de zwaardere gebruiker aan te kunnen. Echter, meer en meer wordt duidelijk dat het niet alleen het gewicht, maar ook de vorm van het lichaam, is waarnaar gekeken moet worden als het gaat om het aanmeten van een bredere rolstoel.

De behoeften van een plus-size gebruiker vragen om een rolstoelontwerp met extra aanvullende eigenschappen om extra breedte en diepte te geven én gewicht te ondersteunen.

Deze aanvullende eigenschappen kunnen bijdragen aan de onafhankelijkheid van de gebruiker. Zij moeten wel juist worden ingezet en daarom is een juiste passing en aankoop noodzakelijk.

Hoe zorg je er dus voor dat je XL rolstoel geschikt is om aan al je behoeften te voldoen?

De rolstoelgebruiker

Het maximaal gebruikersgewicht van een standaard rolstoel ligt doorgaans tussen de 110 en 130 kg. Het is dus belangrijk dat je je daadwerkelijk weegt op een weegschaal en niet uitgaat van een schatting. Zo zie je aan welk gebruikers gewicht jouw obesitas rolstoel moet voldoen.

Bedenk wat je sterke punten zijn; bijvoorbeeld, heb je de kracht, het uithoudingsvermogen en de bewegingsmogelijkheden in je bovenlichaam om zelf te rollen of wordt de rolstoel (meestal) geduwd?

Kijk wat je met je rolstoel wil gaan doen en wat echt belangrijk voor je is. Een rolstoel moet er in elk geval aan bijdragen dat je goed aan deze activiteiten of taken kunt deelnemen.

De omgeving

Het is erg belangrijk de thuis- en/of werkomgeving goed in kaart te hebben wanneer de obesitas rolstoel binnenshuis gebruikt gaat worden.

Omdat dit type rolstoel breder en dieper is, heeft hij een grotere draaicirkel. En ook voor rechtdoor rijden, zoals bij gangen, deuropeningen en liften is meer ruimte nodig.

Omdat het totale gewicht van een obesitas rolstoel hoger ligt moet er ook aandacht zijn voor de vloer. Vloerbedekking (zeker hoogpolige) verhoogt de weerstand en het is daarom moeilijker om er zelf op te rollen en/of om geduwd te worden.

De obesitas rolstoel

Comfort is erg belangrijk, omdat het de gebruiker niet alleen helpt bij het deelnemen aan activiteiten, maar er ook voor zorgt dat drukpunten niet te zwaar worden belast. Dit is misschien niet altijd het geval omdat een slechte houding een gewoonte kan zijn. Hierdoor kan een goede houding in het begin juist oncomfortabel aanvoelen totdat het lichaam gewend is. Wees er zeker van dat er een geschikt obesitas zitkussen wordt gebruikt. Met drukverlagende eigenschappen en passend in de rolstoel. Er moet niet veel ruimte zitten tussen het kussen en het frame van de rolstoel.

Onthoud dat het het gecombineerde gewicht van de stoel én de gebruiker is waar het om gaat. Denk erover na of dit gecombineerde gewicht op de lange termijn hanteerbaar is om zelf te rollen of geduwd te worden. Er zijn lichtgewicht XL rolstoelen beschikbaar op de markt die een oplossing kunnen bieden.

Maak een goede keuze voor wat betreft het type banden dat je kiest. Massieve banden die gemaakt zijn van rubber of plastic worden doorgaans als het meest geschikt gezien omdat zij niet lek kunnen. Een nadeel van een massieve band is dat deze zwaarder is waardoor de stoel lastiger te vervoeren en te tillen is en dat het minder veert. Dat hoeft geen problemen te zien maar de gebruiker moet dit bepalen aan de hand van zijn/haar persoonlijke wensen.

Zoals met alle dingen die je nodig hebt voor mobiliteit, functionaliteit en gezondheid is het belangrijk advies in te winnen van een zorgprofessional, zoals een ergotherapeut. Met hun steun en de inachtneming van bovenstaande punten kom je uiteindelijk uit op de obesitas rolstoel uit die aan al jouw wensen voldoet.

Schrijver: Adam Ferry