Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Houdingen, wereldwijd, ten aanzien van een beperking

Houdingen

Als je ooit met je rolstoel of met een andere beperking over de wereld hebt gereisd, ben je ongetwijfeld in aanraking gekomen met talloze uitdagingen onderweg – want houdingen ten aanzien van een beperking verschillen nogal.

Deze blog gaat over de verschillende benaderingen van een beperking in diverse uithoeken van de wereld. Dit is een subjectief stuk en het is vanzelfsprekend dat veel mensen met een beperking andere ervaringen meegemaakt hebben.

Omdat de wereld erg divers is en er veel plekken zijn om te ontdekken, richten wij ons op een paar landen en onderzoeken hoe deze van elkaar verschillen ten aanzien van deze houdingen.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland krijgen de onderwerpen gehandicaptenrechten en toegankelijkheid steeds meer aandacht. Hierbij wordt de noodzaak van inclusie voor iedereen steeds meer belicht. Toen ik een tijdje in Nieuw-Zeeland was, merkte ik dat er veel faciliteiten zijn voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dit varieerde van de mogelijkheid om een aangepaste auto te huren tot het meest toegankelijke hotel dat ik ooit heb gezien, in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington.

Ik kon zelfs toegankelijke accommodaties vinden op het platteland, in de outback van het South Island. Daar is bijna niemand, maar men heeft toch de tijd en moeite genomen ervoor te zorgen dat er voor iedereen mogelijkheden zijn.

Als iets in Nieuw-Zeeland niet klopt, gaan ze er voor om dit te verbeteren. Er zijn nog veel ontoegankelijke gebouwen in Nieuw-Zeeland en hier zijn zeker nog verbeteringen haalbaar. Maar alles bij elkaar vond ik de houding ten aanzien van beperkingen in Nieuw-Zeeland behoorlijk goed!

Cambodja

Ik ben er vrij zeker van dat veel mensen verwachten dat de toegankelijkheid in Cambodja vreselijk is wanneer je in een rolstoel zit… en daar heb je gelijk in. Afgezien van een enkele oprijplaat voor een tempel van oudere monniken, is er niets als het gaat om goede toegankelijkheid. Misschien vind je, als je in een 5* hotel verblijft, een toegankelijk toilet maar toen ik in Cambodja was, ben ik er geen één tegengekomen!

Als het gaat om de inwoners van Cambodja en hun benadering van mensen met een beperking, dan heb ik totaal geen problemen ondervonden. De meeste mensen die ik tegen ben gekomen waren erg behulpzaam en vriendelijk. Ook als hun infrastructuur niet geschikt was voor gehandicapten.

Samenvattend zou ik de mensen van Cambodja een geweldige review geven voor hun algehele vriendelijkheid en wil om te helpen. Maar het land zelf krijgt een dikke onvoldoende als het gaat om toegankelijkheid.

Japan

Ik had het gevoel dat ik in het paradijs was toen ik in Japan was en dat was om één simpele reden: niemand staarde naar me. Ik ben eraan gewend dat mensen overal naar me kijken, maar toen ik in Japan was, was dit ineens niet het geval. Of dit een teken was van hun oprechte respect voor de medemens of iets anders, weet ik niet. Het was echter een welkome verandering.

Japanners deden hun uiterste best om mij in mij rolstoel te helpen. Metro medewerkers escorteerden me zelfs van trein naar trein om ervoor te zorgen dat alles goed ging. Veel gebouwen zijn modern en hebben toegankelijke mogelijkheden. Over het algemeen zou ik zeggen dat de houdingen ten aanzien van mensen met een beperking uitstekend waren.

Verenigde Staten

De VS is één van de grondleggers als het gaat om het oplossen van uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid. Ik had hen altijd hoog staan als het startpunt voor nieuwe innovaties op het gebied van toegang en/of het verbeteren van de levens van gehandicapten.

Je vindt een ruime keuze toegankelijke accommodaties, restaurants, activiteiten en meer in de VS. Inclusief het eerste compleet toegankelijke en compleet inclusieve waterpark in San Antonio!

Maar, de VS is een enorm land en je komt er zeker ook horrorverhalen tegen. Ik heb zelf ook een paar negatieve ervaringen gehad als gehandicapte in de VS. Zo was ik eens in een metrostation waar de lift kapot was, waardoor ik de trap op moest slingeren op handen en knieën. Was dit in Europa gebeurd, dan waren er ongetwijfeld mensen op me afgestormd om te vragen of ze konden helpen, maar in New York City werd ik opzij geduwd door boze mensen die haast hadden.

Over het algemeen zou ik zeggen dat de houdingen ten aanzien van beperkingen erg goed zijn in de VS, maar wel met wat punten van serieuze aandacht!

Zoals eerder aangegeven, zijn deze ervaringen heel persoonlijk en ieder ander die deze plaatsen bezoekt kan complete andere ervaringen hebben.