Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Hulpmiddelen om je onafhankelijkheid in de badkamer te vergroten

badkamer

De juiste hulpmiddelen voor in je badkamer kiezen is belangrijk om je zoveel mogelijk controle te geven. De badkamer is een plek waar je doorgaans privacy wilt. Maar veel mensen met een lichamelijke beperking kunnen wel wat hulp gebruiken bij het baden of douchen.

Om deze hulpvraag tot een minimum te beperken, zijn hier enkele aanpassingen die je kunt doen. Soms is het namelijk niet zozeer je beperking die een hindernis vormt, als wel de toegankelijkheid van je badkamer.

Hier zijn enkele veel gebruikte hulpmiddelen en een beschrijving van hoe je deze kunt gebruiken.

Handgrepen

Handgrepen zijn gemakkelijk te plaatsen in iedere badkamer. Er is een breed scala aan types. Sommige zijn permanent en vastgeschroefd aan de muur. Andere hebben zuignappen. Deze laatste zijn vooral geschikt voor niet-permanent gebruik, zoals op vakantie. Handgrepen worden vaak geplaatst naast toiletten en in douches. Deze kunnen worden gebruikt om je te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het maken van een transfer.

Toiletverhogers en bidets

Toiletverhogers helpen mensen die moeite hebben met het gaan zitten op een regulier toilet. De verhoger verhoogt de hoogte van de zitting. Dit zorgt ervoor dat men minder diep hoeft te zakken en ook het maken van een transfer vanuit een rolstoel wordt eenvoudiger. De zittingen kunnen ook gepolsterd (zachtere zitting) geleverd worden, wat het comfort verbetert en het risico op huidschade verkleint.

Met een bidet kun je jezelf zelfstandig schoonmaken met behulp van warm water dat vanuit het toilet sproeit. Mensen die hun handen moeilijk kunnen gebruiken of moeite hebben met hun balans kunnen het gemak van een bidets zeker waarderen.

Douche hulpmiddelen

Er zijn veel mogelijkheden om je mobiliteit in de badkamer te verbeteren. Inloop douches zijn gemakkelijker in gebruik dan een badkuip. Als je zo’n inloop douche kunt installeren, is dat een goede mogelijkheid om je onafhankelijkheid te vergroten.

In de douche kun je hulpmiddelen gebruiken zoals een douchezitje, douchestoel, aanpasbare schappen en instelbare kranen. Alles om je stabiliteit te geven en het geheel toegankelijk te maken.

Douchezitjes zijn er in verschillende soorten. Sommige zijn opklapbaar tegen de muur, andere staan los. Ook bestaat de mogelijkheid ze als bankje aan de muur te bevestigen.

Aanpasbare schappen en instelbare kranen zorgen ervoor dat alles binnen handbereik is. Instelbare douchekoppen kunnen ook van de wand gehaald worden om bij lastiger te bereiken plekken te komen.

Badliften

Sommige mensen kunnen niet zonder hulp in en uit bad stappen en hebben ook geen inloop douche tot hun beschikking. Anderen hebben een bad nodig om therapeutische redenen. Voor deze mensen is een badlift een goede oplossing.

Badliften kunnen in bijna elke standaard badkuip geïnstalleerd worden. Daar is geen verbouwing of ingewikkelde montage voor nodig. Als je een verzorgende hebt, zal het hebben van een badlift hem/haar ontlasten omdat zij minder vaak zwaar hoeven te tillen.

Badplank en badzit

Een badplank kan uitkomst bieden bij het zittend douchen in bad. Deze rust op de randen van het bad en beschikt doorgaans over een anti-slip zitoppervlak en een handgreep voor extra steun. Een badzit is een geschiktere keuze als meer steun voor rug en armen nodig is.

Wat heb ik nodig?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de aanpassingen die je in je badkamer kunt doen om je onafhankelijkheid te vergroten. Elk hulpmiddel is verkrijgbaar in een variëteit aan modellen en stijlen. Vraag je therapeut eens welke hulpmiddelen geschikt voor jou kunnen zijn.

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen www.anniebethdonahue.com.