Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

De impact van klachten aan het SI-gewricht op functies en mobiliteit

SI-gewricht
Deel deze inhoud:

Veel mensen hebben last van klachten rondom het SI-gewricht, maar waar komt dit vandaan en welke invloed heeft het op mobiliteit en dagelijks functioneren?

Wat is het SI-gewricht?

Het SI-gewricht is het gewricht dat de heupen verbindt met de ruggengraat en zit zowel rechts als links in je lichaam.

Wanneer je beweegt helpt het SI-gewricht om je lichaamsgewicht, van je romp tot je bekken, te verdelen. Zo biedt hij stabiliteit voor het bovenlichaam en zorgt voor schokdemping van de ruggengraat.

Er zijn 4 oorzaken van klachten aan het SI-gewricht:  

  • Biomechanisch – overbelasting van het gewricht door langdurig overmatig / onjuist gebruik van het gewricht tijden het sporten of toegenomen activiteit.
  • Ontstekingsziekte – ontstekingsziekten kunnen het SI-gewricht aantasten.
  • Hormonaal – de gewrichtsbanden kunnen uitrekken, bijvoorbeeld als gevolg van zwangerschap en het daarmee gepaard gaande toegenomen lichaamsgewicht.
  • Trauma – onverwachte gebeurtenissen die invloed hebben op het SI-gewricht, zoals een auto ongeluk, contact sport of een val.

Symptomen van klachten aan het SI-gewricht

De pijnklachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. Bijvoorbeeld pijn aan één kant van de onderrug, variërend van een zeurende pijn tot het gevoel met een mes te worden gestoken. Ook een band van pijn over de gehele breedte van de rug, uitstralend naar de billen en heupen en tintelingen in het been komen voor.

Hoe klachten aan het SI-gewricht mobiliteit en functie beïnvloeden

SI-klachten kunnen fysieke beweging en de mentale gezondheid aantasten. Er zijn verhalen van mensen die in een dip raakten vanwege het onvermogen om normaal te kunnen bewegen.

Pijnklachten kunnen verergeren als gevolg van langdurig zitten, staan of liggen. Het is dus belangrijk deel te blijven nemen aan activiteiten en regelmatig van positie te wisselen. Ook als dit de pijn verergert bij overgangsmomenten, zoals opstaan vanuit een stoel, de trap op gaan of uit de auto komen.

Bukken en reiken kunnen de pijn ook aanzienlijk verergeren. Daarom kunnen taken die die bewegingen vereisen, zoals schoenen aantrekken, stofzuigen of iets oprapen, lastig zijn. Aankleden kan langer duren dan normaal en soms is er wat extra hulp nodig om de pijn hanteerbaar te houden.

Klachten aan het SI-gewricht kunnen leiden tot uitdagingen bij de mobiliteit rondom het bed. In- en uit bed stappen en ook draaien of op de verkeerde kant liggen, is niet prettig. Daarom liggen mensen vaak langdurig op de “goede” kant, maar dit kan de druk op het SI-gewricht aan de andere kant weer vergroten en de pijnklachten doen toenemen.

Zoals vermeld kunnen klachten aan het SI-gewricht veroorzaakt worden door contact sporten. Als het SI-gewricht eenmaal is beschadigd, kan het zo zijn dat sporten de klachten verergert. Sporten, zoals yoga of pilates, kunnen de gewrichtsbanden juist versterken en de klachten verminderen.

Om mobiliteit en functie te behouden is het belangrijk dagelijkse activiteiten te blijven doen. Dit is goed voor je mentale gezondheid, verstevigd spieren en voorkomt hypomobiliteit (stijf worden) van het SI-gewricht.

Top tips om je functionele onafhankelijkheid te maximaliseren:

  • Let op een goede houding. Zorg ervoor dat als je zit, je voeten en ellebogen ondersteund worden, je rug recht is en je heupen en knieën zoveel mogelijk in een 90 graden hoek staan.
  • Wanneer je iets optilt, buig dan door je knieën en houd je rug recht; vermijd het tillen van zware dingen.
  • Onderneem regelmatig activiteiten die je lichaam sterk en soepel maken.
  • Pas naar behoeven activiteiten aan om een goede houding en het regelmatig wisselen van positie te bewerkstelligen. Wissel bijvoorbeeld af tussen zitten en staan of gebruik een hulpmiddel.

Het in acht nemen van deze tips om verergering van de klachten aan het SI-gewricht te voorkomen, kunnen bijdragen aan je mobiliteit en algehele functie.

Auteur: C. Pearson, the O.T agency