Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Keuze van achterwielen en banden – voor een optimale rij ervaring

achterwielen en banden
Deel deze inhoud:

Wat moet je weten om een weloverwogen keuze te maken als het gaat om rolstoelbanden en hoepels?

De frames van handbewogen rolstoelen zijn verschillend ontworpen om verschillende redenen; gaat het bijvoorbeeld om een stoel voor dagelijks gebruik of voor recreatief / sportief gebruik? Een belangrijk deel van het keuzeproces bij een rolstoel draait om het kiezen van de juiste hoepels en banden voor optimaal gebruik.

Vragen en overwegingen

Waar en hoe?

Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is waar en wanneer de stoel gebruikt zal gaan worden. Binnen? Buiten? Allebei? – Op gravel? Vlak terrein? Gras?

Bandentype

Het gaat hier om een persoonlijke keuze waarbij geen onjuist antwoord mogelijk is. Maar, deze keuze is een belangrijke als het gaat om de componentenkeuze op je rolstoel. Verderop in deze blog geven we meer uitleg over de verkrijgbare bandentypes.

Kosten

Er is ook een kostenplaatje waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij ook aan de kosten voor vervanging. De noodzaak van vervanging is sterk afhankelijk van het gebruik.

Gewicht

Het gewicht varieert afhankelijk van het materiaal van de banden. Natuurlijk zal een zwaardere band de stoel zwaarder maken en invloed hebben op de rol efficiency.

Maat

De maat van de banden kan een groot effect hebben op de rol efficiency en algehele rij ervaring van een rolstoel. Een smalle band heeft een kleinere contactbasis waardoor hij minder sleept op een gladde ondergrond.  Een bredere band (mountain bike / blokprofiel band) heeft meer raakvlak en sleept daardoor meer op een gladde ondergrond. MAAR, een bredere band is ideaal voor gras, gravel en rotsachtig / niet-vlak terrein.

Profiel

Het bandenprofiel is belangrijk als je kijkt naar de ondergrond(en) waar jij regelmatig op zal rijden. Massieve banden hebben vaak weinig profiel, waardoor ze kunnen glibberen op een natte ondergrond. Andere banden hebben “hybride” design, met wel enig profiel, zodat je binnen en buiten kunt rijden. Er zijn banden met een “blokprofiel” die “off-road” tractie bieden voor actieve gebruikers. Sommige banden hebben een profiel met richting voor optimale prestatie.

Looks

Hoe het wiel eruit ziet kan een overweging zijn die je meeneemt bij het bekijken van de andere aspecten. Zolang de rolstoel maar optimaal past in jouw dagelijkse activiteiten.

Band design

Er zijn grofweg vier categorieën banden. Hieronder zetten we de verschillen uiteen.

1-  Luchtbanden

Dit is een met lucht gevulde band. Een binnenband die gevuld is met lucht biedt een lichte en comfortabelere rit (schokdemping), goede tractie en grip op een natte ondergrond. Hoe hoger de druk in de band is, hoe minder weerstand en hoe strakker de rit. Dit werkt geweldig op hard, vlak terrein en is goed voor de snelheid. Maar luchtbanden kunnen lek gaan als je ze niet onderhoudt. Er is algemeen onderhoud nodig. Dit betekent dat je goed moet opletten dat je niet over punten, glas of andere rommel zoals spijkers moet rijden die je binnenband lek kunnen prikken. Check iedere vier weken je bandenspanning. Spanning kan veranderen onder invloed van waar je woont (hoogte, atmosferische druk). Op de band staat vaak aangegeven hoeveel druk hij hebben moet.

2-  Luchtbanden met schuim inserts

Een dergelijke band bestaat uit twee delen, te weten de luchtloze insert en de band zelf. Het luchtloze deel bestaat uit een zacht polyurethaan rubber.  De polyurethaan is behandeld en zorgt voor een zachte, sterke kern met flexibiliteit, zodat hij functioneert als een opgeblazen band. Let op, deze inserts maken het gewicht van de wielen, en dus de stoel, hoger.

3-  Anti-lek banden

Dit is een “speciale” band, geschikt voor gebruik binnens- en buitenshuis. Door de hoge dichtheid heeft hij een lage rolweerstand. Het profiel heeft semi-diepe groeven. “Anti-lek” houdt in dat het moeilijk is de band lek te krijgen, maar het is mogelijk wanneer er direct over een scherp object gereden wordt. Voordeel van dit type band is dat hij deze 18-24 maanden meegaat. Een voorbeeld van een anti-lek band is een kevlar band, waarbij de Kevlar vezels zo gesponnen zijn dat ze een schild vormen tussen de binnen- en de buitenband.

4-  Massieve banden

Dit zijn volledig lekvrije, massief urethaan banden die geen onderhoud of lucht nodig hebben. Deze banden geven niet mee zoals luchtbanden en zijn daardoor minder handig op ruiger terrein.

Onthoud dat je therapeut en dealer je kunnen helpen bij de keuze voor de voor jou geschikte band, velg en hoepel.