Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Kun je aan yoga doen met een dwarslaesie? Probeer dit eens!

Yoga dwarslaesie
Deel deze inhoud:

Als je in het verleden aan yoga hebt gedaan, kun je je afvragen of je dit nog kunt nu je een dwarslaesie hebt. Je kunt denken dat er teveel poses zijn die je niet langer kunt doen. Of misschien ben bang dat je jezelf pijn doet.

Dit zijn goede overwegingen. Als je interesse hebt in het (weer) proberen van yoga, is het verstandig met je arts of therapeut te checken waar je fysiek toe in staat bent.  Als je weet wat veilig is om te proberen, kijk dan eens naar deze vijf rolstoelvriendelijke yoga poses en bepaal welke geschikt voor jou zouden kunnen zijn.

Pose 1

Adem in terwijl je één been optilt en over de andere kruist. Leun, bij het uitademen, naar voren vanaf je heupen. Herhaal dit proces drie tot 5 ademhalingsrondes. Wissel dan van been en doe dezelfde oefening nogmaals.

Pose 2

Pose 2 is goed om spanning en stress in je rug te verlichten. Breng bij het inademen je linkerhand naar je rechterbeen. Gebruik zonodig je andere arm als ondersteuning. Kijk bij het uitademen zo ver als comfortabel voor je is over je rechterschouder. Houd deze houding 3 tot 5 ademhalingen vast. Herhaal de rekoefening dan aan de linkerzijde.

Pose 3

Til je rechterarm bij het inademen omhoog en stretch deze zover mogelijk omhoog. Ondersteun jezelf met je linkerarm. Wanneer je arm volledig gestretcht is en je kunt niet hoger reiken, adem dan uit. Houd deze positie 3 tot 5 ademhalingen vast en wissel dan van arm.

Pose 4

Houd je heupen of de zijkanten van je rolstoel vast ter ondersteuning. Laat je kin op je borst zakken terwijl je je rug kromt en je bovenlichaam naar voren beweegt. Houd deze oefening 3 tot 5 ademhalingen vast.

Pose 5

Til je armen op in een 90 graden hoek met je lichaam terwijl je inademt. Kruis vervolgens, bij het uitademen, je armen bij je ellebogen. Je handen moeten dan met de bovenkanten tegen elkaar komen. Houd deze pose 20-30 seconden vast en adem gedurende de hele oefening rustig in en uit.

Rolstoel yoga videos

Deze vijf poses zijn een goed begin, maar er zijn nog veel meer manieren waarop je kunt stretchen vanuit een zittende positie. Op YouTube staan verschillende video’s over rolstoel yoga, en nog meer over zittend yoga of stoel yoga, die (enigszins aangepast) toepasbaar zijn voor rolstoelgebruikers.

Zorg ervoor dat je de aanwijzingen van je arts / therapeut altijd opvolgt, want sommige stoel yoga poses zijn bijvoorbeeld bedoeld voor als je om andere redenen lang moet zitten, zoals op een lange vlucht. Zij letten niet op dezelfde veiligheidsaspecten als waar jij op letten moet.

Matthew Sanford is bijvoorbeeld een bekend rolstoel yoga instructeur. Hij raakte verlamd op 13-jarige leeftijd en is een van de meest invloedrijke mensen in de wereld van aangepast yoga. Deze video vertelt zijn verhaal:

Voor een langere yoga sessie, kun je de video over “Mindful Chair Yoga” bekijken. Het is een rustgevende, 30 minuten durende video waarin de nadruk ligt op het in contact komen met je lichaam en bekend worden met het gevoel dat stretchoefeningen geeft.

Wat doet rolstoel yoga voor mij?

Rolstoel yoga geeft je veelal dezelfde voordelen als traditionele yoga. Het vermindert stress en helpt bij angst. Het kan je mentale focus en helderheid vergroten.

Lichamelijk zorgt yoga voor meer flexibiliteit, balans en kracht. Het kan ook je longinhoud vergroten.

Deze veranderingen zullen je algehele gevoel van welbehagen positief beïnvloeden en leiden tot een betere nachtrust.

Nu je al deze informatie hebt, is het tijd om bij je arts/therapeut langs te gaan voor jouw mogelijkheden en met yoga te beginnen. Begin nooit aan bovenstaande yoga oefeningen zonder overleg over jouw specifieke situatie met je specialist!

Namaste!

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen www.anniebethdonahue.com.