Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Lichamelijke beperkingen in de sport overwinnen

sport

Lichamelijke beperkingen kunnen worden gezien als belemmering bij veel dagelijkse taken, maar vooral voor vrijetijdsbesteding of sport.

De maatschappij raakt gelukkig steeds meer vertrouwd met de behoeften van mensen met een beperking. En de aanpassingen die men toepast om onafhankelijke betrokkenheid bij dagelijkse taken mogelijk te maken, zijn toegenomen.

Aanpassingen, zoals toegankelijke douches en keukens en aangepaste toegang/uitgang, zijn vrij standaard geworden. Waarom kan de toegang tot sport soms nog zo moeilijk zijn met een lichamelijke beperking?

Locaties

Ondanks wetgeving noemen deelnemers en toeschouwers met een lichamelijke beperking de toegang tot of binnen een locatie als grote hindernis. Vaak komt dit echter meer door het feit dat een locatie informatie over toegankelijkheid niet duidelijk online verstrekt dan door het feitelijke gebrek aan voorzieningen. In sommige gevallen bieden locaties niet de mogelijkheid om rolstoelplekken online te reserveren of zijn deze ruimtes zeer beperkt aanwezig.

Het is ongelooflijk belangrijk om, als we willen dat mensen met een lichamelijke beperking in staat zijn om te sporten, ook rekening met hen te houden.

Vervoer

Als iemand die geen rolstoelgebruiker is, kan ik het openbaar vervoer gebruiken om zonder veel gedoe naar de meeste sportieve en recreatieve evenementen te gaan; een snelle blik op de dienstregeling en ik ben weg. Voor een rolstoelgebruiker of iemand met een andere lichamelijke beperking is het misschien niet zo eenvoudig. Het krijgen van toegankelijk vervoer op het moment dat je het nodig hebt, kan een uitdaging blijven ondanks verbeteringen in de afgelopen jaren.

Over het algemeen tonen deze punten aan dat het meer inspanning vergt om te gaan sporten met een lichamelijke beperking. Dit beperkt de aantrekkingskracht ervan.

De betrokkenheid bij de gehandicaptensport neemt echter toe dus hoe komt dit, ondanks de genoemde uitdagingen?

Apparatuur

Mijn ervaringen als therapeut suggereren dat, naast een socioculturele verandering, de toename van  beschikbare sportuitrusting voor deelnemers met een lichamelijke beperking de grootste factor is geweest.

De aandacht en beschikbaarheid van uitrusting voor sporten als basketbal, biken en tennis is groter geworden, voor zowel gevorderde als beginnende sporters. Met name rolstoelen hebben bijgedragen aan vergrote deelname aan allerlei sporten.

Uiteindelijk vereist deelname aan sport en vrijetijdsbesteding voor iedereen, met of zonder lichamelijke beperking, motivatie, inspanning en zelfdiscipline. De voordelen van deelname aan sport zijn goed gedocumenteerd, zowel voor lichamelijke als geestelijke gezondheid, dus geen excuses meer… Word erbij betrokken, Word actief!