Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Hoe het hebben van een lichtgewicht rolstoel mij helpt de wereld rond te reizen

Reizen met een lichtgewicht rolstoel

Als wereldreiziger is het hebben van een lichtgewicht rolstoel essentieel voor mij. Het helpt mij mijn vrijheid te behouden en zorgt ervoor dat ik niet “vast” kom te zitten.

Op dit moment reis ik de wereld rond met een rolstoel die slechts 8 kg weegt. En de enige reden dat ik dat uit mijn hoofd weet, is simpel. Ik moet bij het inchecken iedere keer dezelfde vraag beantwoorden: “Hoeveel weegt uw rolstoel, meneer?”. Ik moet die en andere informatie dus paraat hebben voordat ze mij mijn boarding pass willen overhandigen.

Was mijn rolstoel niet zo licht geweest, dan had ik wellicht op verafgelegen bestemmingen extra moeten betalen voor “toegestane bagage”. Maar dat is gelukkig tot nu toe nooit het geval geweest.

Het hebben van een lichtgewicht rolstoel heeft mij de kans gegeven spectaculaire dingen te doen. Zo was daar het slingeren van mijn rolstoel op een rijdende bus in Vietnam. En ook het 20 traptreden omhoog slepen van mijn rolstoel naar een appartement zonder lift in Bulgarije. Als mijn rolstoel zwaarder was geweest, was dat niet gelukt.

Naast alle gekkigheid is er een zeer belangrijk punt waarom het rondreizen met een lichtgewicht rolstoel, of eigenlijk sowieso het gebruik ervan, voordelen biedt. En dat is dat het gebruik van een dergelijke stoel niet teveel belasting geeft voor je schouders wanneer je zelf hoepelt. Als je rolstoel te zwaar is kan dat een serieus negatief effect hebben op armen en schouders. Dit komt doordat je niet alleen je eigen gewicht en het gewicht van je baggage, maar ook het gewicht van je totale rolstoel moet voortbewegen. Met een lichtgewicht rolstoel is dit laatste nu eenmaal minder, dus dat helpt. Ook al weet ik dat er ook andere zaken zijn die bepalen of een rolstoel licht rijdt (bijvoorbeeld stijfheid frame, positie achterwiel).

Dus waarom koos ik voor een lichtgewicht rolstoel?

In eerste instantie vond ik de rolstoel die ik nu gebruik gewoon mooi. Dit alleen al zorgde ervoor dat ik hem wilde hebben. Maar kijkend naar het prijskaartje moest ik een manier vinden om de WMO ervan te overtuigen dat dit de beste keus was voor mij.

Toevalligerwijs had ik op dat moment net mijn rijbewijs gehaald en de dealer die mij hielp mijn rolstoel uit te kiezen had een goed verhaal. Hij vertelde dat het belastender voor mijn schouders en bovenlijf  zou zijn om een zware stoel over mijn schoot op de passagiersstoel te zetten wanneer ik er alleen op uit trok. Hij legde uit dat een lichtgewicht stoel mijn schouders zou beschermen tegen onnodige schade en daarmee was het verhaal rond.

De extra bonus was dat, om de stoel licht te maken, er speciaal materiaal ontwikkeld is om rolstoelen licht en tegelijkertijd stijf, met een lange levensduur te maken. Dankzij veranderingen als deze kan ik gelukkig zeggen dat mijn rolstoel nog prima functioneert, zelfs na bijna 10 jaar gebruik. Ik had nooit eerder een rolstoel die langer dan drie jaar meeging, totdat ik voor deze lichtgewicht optie koos. Ik heb de voorvorken wel eens moeten laten vervangen, en ik ben in Zwitserland wel eens een voorwiel en een voetplaat verloren, maar dat zijn de risico’s van een wereldreiziger zijn!

Informatie:

Dit blog is geschreven door Sophia Harrington voor Invacare.