Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Onderhoud aan je scootmobiel: een paar handige tips

Onderhoud scootmobiel

Met een scootmobiel kunnen mensen hun zelfstandigheid en hun levensstijl behouden. Dit is één van de  redenen waarom we zoveel scootmobielen in het straatbeeld zien tegenwoordig.

Er zijn wel een paar dingen waar je aan moet denken als je een scootmobiel hebt of de aanschaf ervan overweegt.

Hoewel de technologie van scootmobielen zich aanzienlijk heeft ontwikkeld in de laatste jaren, met name als het gaat om design en robuustheid, moeten gebruikers rekening houden met klein onderhoud om hun scootmobiel aan de gang te houden.

Door het volgen van de nu volgende tips moet de gebruiker in staat zijn jarenlang te genieten van het gebruik van de scootmobiel.

Lees om te beginnen altijd de onderhoudsinstructie van de fabrikant door. Hierin staat doorgaans een lijstje do’s en don’ts die met name gericht zijn op veilig gebruik van de scootmobiel.

Accu’s

Let goed op het gedeelte dat het onderhoud aan de accu’s beschrijft.

 • Accu’s moeten droog en schoon worden bewaard
 • Laad je accu’s regelmatig op
 • Lage temperaturen kunnen een negatief effect hebben op je accu’s
 • Accu’s verliezen naar verloop van tijd hun kracht, afhankelijk van gebruik en dagelijks onderhoud. Check altijd je accu indicator voordat je je scootmobiel gaat gebruiken.

Schoonmaak en schade

Het regelmatig schoonmaken van je scootmobiel voorkomt de opbouw van vuil en gruis. Dit kan tussen de bewegende onderdelen van je scootmobiel gaan zitten, bijvoorbeeld tussen de remmen waardoor deze minder goed functioneren. Schoonmaken kan ook het ontstaan van roest tegen gaan.

Opslag

 • Dek je scootmobiel toe wanneer deze niet in gebruik is
 • Zet je scootmobiel op een droge, schone en veilige plek (bijvoorbeeld een garage of afdak)
 • Scootmobielen moeten altijd worden toegedekt wanneer ze niet in gebruik zijn om ze te beschermen tegen lage temperaturen en corrosie. Lage temperaturen kunnen de accu’s aantasten. Dit geldt overigens ook voor hoge temperaturen, die de levensduur van je accu’s beïnvloeden.

Algemene checks

 • Controleer de onderkant van je scootmobiel regelmatig op schade en vastzittend vuil
 • Check op losse schroeven
 • Bekijk de banden op schade – zowel massieve- als luchtbanden kunnen beschadigen
 • Controleer richtingaanwijzers en verlichting

Service

Scootmobielen hebben bewegende delen en veiligheidsonderdelen, zoals remmen en mechanica zoals de elektrische motor. Deze moeten door een vakkundige monteur worden nagekeken.

De meeste fabrikanten bevelen een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan; kijk in de gebruikshandleiding wat voor jouw scootmobiel wordt aanbevolen.

Volg deze simpele stappen om de levensduur van je scootmobiel te verlengen en geniet van de onafhankelijkheid die hij je kan geven.