Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Online daten met een beperking

Online daten

Misschien ken je het programma “The Undateables” van BNN, waarin het daten voor mensen met een beperking centraal staat. Het relatiespel is sowieso lastig om te spelen en een beperking kan de kans op het vinden van een leuke, sexy Mr of Mrs Right nog ingewikkelder maken. Er zijn een paar manieren waarop we plezier (en de benodigde inzichten) op het gebied van daten met een handicap kunnen krijgen.

Bekendmaking

Een veelgehoorde vraag bij online daten is of het nodig is om het hebben van een beperking meteen bekend te maken? Het kan subtiel worden gedaan in een profielfoto of naar voren worden gebracht als “waarschuwingsbericht” voordat het flirten überhaupt begonnen is. Maar het kan ook niet worden opgebracht tot de eerste ontmoeting. Het punt is dat dit uiteindelijk draait om je eigen keuze.

Gulden middenweg

Zoals met alles, is ook hierbij een gulden middenweg mogelijk. Ik zou er persoonlijk niet voor kiezen om te wachten tot D-Day, om uit het niets bij een restaurant of bioscoop aan te komen in mijn rolstoel (Taa-Dah!). Maar ik denk wel dat het té vroeg opbrengen van een beperking deze een groter obstakel maakt dan het hoeft te zijn. Ik denk er altijd als volgt over: wanneer ik op een datingprofiel van een geweldige vent stuit die mijn interesse wekt, dan zou ik willen dat hij grappig en slim is. En dat hij iets zou zeggen dat mijn aandacht om alle goede redenen zou trekken. Wat ik niet meteen zou willen horen is “voordat we dit kat- en muisspel beginnen, ik ben doof en dat vind je vast niet sexy, of wel?” Nogal een sfeerbederver voor alle partijen!

Beperking als een filter?

Iets anders waar ik nog wel eens over discussieer is of het hebben van een beperking je een zesde zintuig geeft. Een soort blokkade voor iedereen die simpelweg gewoon niet zo aardig is. Mijn beperking heeft het nodige liefdesverdriet veroorzaakt, maar het heeft me ook iets gegeven die ik niet graag zou kwijt raken. Dit is het vermogen om onderscheid te maken tussen mannen die opmerkingen maken over mijn ogen of gevoel voor humor en diegenen die zich, vreemd genoeg, allereerst afvragen of ik überhaupt seks kan hebben voordat een gesprek begonnen is. Dus, hoewel het balen is als mijn rolstoel vast komt te staan in het zand wanneer ik op het strand ben, ben ik blij met het gegeven dat mijn rolstoel iedereen die niet bij me past sowieso buiten spel zet. Woo!

Gezellige verhalen!

Dit laatste stukje is voor wanneer je echt op date bent. Je hebt je filter gebruikt om een aardige man/vrouw met potentie te vinden, hebt gesproken over je beperking en je zit aan een drankje. Je hebt gesproken over het weer en de favoriete kleuren en…. Waar ga je het dan over hebben? Ik geloof erin dat wij, mensen met een beperking, genoeg gekke, hilarische, gênante en tragische verhalen te vertellen hebben. Dus gebruik je ervaring en laat je date zien hoe interessant, slim, grappig en leuk je echt bent. Iedereen houdt van mensen die het leven niet te serieus nemen en iets moois zien in elke situatie. Als iemand dat kan, ben jij het.

Happy dating, go get ‘em, tiger!