Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Rolstoelkussen mogelijkheden om het risico op drukplekken te verminderen

rolstoelkussen

Over het algemeen steekt men veel moeite en onderzoek in het selecteren van een geschikte rolstoel. Maar hecht je hetzelfde belang aan het kiezen van het rolstoelkussen?

Het lijkt misschien een voor de hand liggende uitspraak, maar het zitkussen van de rolstoel is van cruciaal belang om de gezondheid, het welzijn en de betrokkenheid bij activiteiten op de lange termijn te garanderen.  Zonder een kussen dat zorgt voor de juiste bescherming, comfort en bewegingsvrijheid of ondersteuning bij activiteiten kun je alsnog geremd worden om te doen wat je hoopte te doen met je rolstoel.

Waar moet je op letten?

Tijd

Hoeveel tijd spendeer je in de rolstoel?  Als je rolstoel afhankelijk bent en niet zelfstandig een transfer kunt maken, breng je een groot gedeelte van de dag in je stoel door. Dan moet je wellicht een rolstoelkussen overwegen gericht op gebruik voor hoog risico op decubitus.  Als je je rolstoel echter gebruikt voor langere afstanden of om toegang tot activiteiten te ondersteunen en je kunt zelfstandig een transfer maken, dan kun je een rolstoelkussen met een lagere graad van risicobescherming overwegen.

Deze voorbeelden houden geen rekening met onderliggende medische aandoeningen of chronische huidproblemen, dus persoonlijke beoordeling door een arts of therapeut is altijd vereist.

Houding

Kijk naar je zithouding en of je moeilijkheden ondervindt bij het behouden van een rechte zitpositie (statische zitbalans) of het terugkeren naar de rechte zitpositie na beweging (dynamische zitbalans). Dit kan van invloed zijn op het gebruikte materiaal in het rolstoelkussen. De structuur bepaalt hoeveel houdingsondersteuning het kussen biedt.

Huidconditie

Sta je momenteel onder behandeling voor decubitus of heb je een voorgeschiedenis met het ontwikkelen van decubitus?  Een aantal factoren bepaalt jouw risico op het ontwikkelen van decubitus. Om de risico’s voor de huidconditie te bepalen, zullen zorgprofessionals een gestandaardiseerde beoordeling zoals Braden gebruiken. Het kennen van je potentiële risicofactoren stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, samen met je zorgprofessional en hulpmiddelenleverancier.

Rolstoelkussen mogelijkheden

Opties betreffen onder andere materialen zoals schuim, schuim met een hoge dichtheid, gel en lucht.

Elk van deze materialen is ontworpen om cliënten met een hoog risico op decubitus te ondersteunen, dus de beslissing komt vaak neer op de hierboven genoemde punten.

Schuim

Schuim biedt goede drukverlichting en comfort en kan worden gebruikt op rolstoelen en fauteuils.  Hoewel het mensen met een hoog risico kan ondersteunen, beschouwt men kussens van dit materiaal als basiskussen. Rolstoelgebruikers die onafhankelijk transfers kunnen maken, gebruiken dit kussen ook.

Schuim met hoge dichtheid

Rolstoelkussens van schuim met een hoge dichtheid bieden drukverlichting bij hoog risico op decubitus. Zij zijn gevoelig voor warmte en vormen zich naar het lichaam van de gebruiker. Dit verhoogt de ondersteuning en biedt bescherming. Dit is ook het geval bij gebruik van een voorgevormd schuimkussen dat is gemaakt om de lichaamsvorm te onderhouden.

Gel

Gel, vaak gebruikt in combinatie met schuim, biedt een oplossing voor mensen met een zeer hoog risico op het ontwikkelen van een decubitus.  De gel kan specifiek worden geplaatst waar de gebruiker het grootste risico loopt. Op ieder risicogebied kun je afzonderlijk een gel-pack plaatsen.

Lucht

Rolstoelkussens gevuld met lucht bieden risicoreductie voor een zeer hoog risico op drukplekken. De onderling verbonden luchtcellen zorgen ervoor dat de lucht vrij kan bewegen binnen het kussen. Dat betekent dat het zichzelf aanpast aan de bewegingen en drukpunten van de gebruiker. De immersie zorgt ervoor dat de piekdruk geminimaliseerd kan worden.

Hoewel deze kennis belangrijk is om je te helpen een onderbouwde keuze te maken, raden we je altijd aan om een geschikte zorgprofessional te raadplegen bij het nemen van beslissingen over druk verzorging.