Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Rolstoelonderdelen en accessoires – wat is er beschikbaar?

Rolstoelonderdelen

Accessoires en rolstoelonderdelen zorgen ervoor dat je je rolstoel zo kunt aanpassen dat deze eraan bijdraagt dat je je dagelijkse activiteiten goed kunt ondernemen. En dit terwijl de stoel je houding en positie ondersteunt. Zo gaat je rolstoel lang mee en maximaliseert hij jouw individuele comfort.

Kussens

Het hebben van het juiste zitkussen in je rolstoel verbetert het comfort en de positionering bij regelmatig gebruik. Kussens bieden bescherming tegen drukplekken en kunnen worden gebruikt om een individuele positie te bewerkstelligen. Het krijgen van het juiste kussen is erg belangrijk en je behoeften kunnen door de tijd heen veranderen. Kijk dus goed naar de eigenschappen van verschillende kussens en vraag deskundige hulp als je niet zeker bent van je zaak.

Bekijk tevens of het mogelijk is om meerdere kussens te krijgen voor verschillende activiteiten. Dit maximaliseert jouw kunnen.

Ruggen

Ruggen met inserts zijn er voor hen die extra houdingsondersteuning nodig hebben. Inserts kunnen hoogte, hoek en specifieke steunpunten opvangen. Contourruggen, wiggen of laterale pads bieden nog persoonlijkere mogelijkheden tot ondersteuning. Zorg ervoor dat een rug accessoire de juiste zitdiepte voor je rolstoel in stand houdt en dat hij de bewegingsvrijheid in de bovenlichaam niet beperkt.

Hoofd- en neksteunen zijn ook verkrijgbaar, maar het is aan te raden deze alleen op professioneel advies te nemen. Verzeker jezelf er ook van dat het basisframe van je rolstoel erop gemaakt is om met deze rolstoelonderdelen / accessoires gecombineerd te kunnen worden.

Wielen

Extra of andere wielen is een belangrijk punt bij onderhoud aan je rolstoel, het uitvoeren van reparaties en op verschillende plekken komen. Veel rolstoelgebruikers hebben een extra setje wielen, vorkopties of binnenbanden voor reparatie of vervanging, of een setje kleinere of lichtere wielen om mee te reizen. Luchtbanden of massieve banden zijn geschikt voor verschillende ondergronden. Dus misschien wil je deze onderling afwisselen, afhankelijk van waar je heen gaat.

Alternatieve hoepels zijn beschikbaar voor betere grip wanneer de situatie daar om vraagt. Spaken kunnen vingerletsel minimaliseren en verlengde remhendels kunnen voor betere controle zorgen.

De wielen zijn vaak het snelst versleten onderdeel van de rolstoel, dus het aanpassen van je wielen aan je eigen behoeften en reserveonderdelen hebben kan bijdragen aan de levensduur en het gebruik van de rolstoel.

Voet- en armsteunen

Andere of instelbare voetsteunen zijn veelvuldig verkrijgbaar. Met hoekinstelbare voetsteunen kun je de  algehele positie instellen. Dit kan helpen bij specifieke beenproblemen. Sommige voetsteunen brengen de voeten dichterbij of juist verder weg en dit kan de zitpositie en het rijgemak beïnvloeden. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen die actief sporten. Grotere of verlengde voetplaten zijn soms nodig, maar houd er rekening mee dat deze invloed hebben op transfers en manoeuvreerbaarheid. Zet daarom de min- en pluspunten op een rijtje voor je keuzes maakt.

Gepolsterde, bredere of contour armsteunen zijn ook verkrijgbaar evenals kussenondersteuningen die onder de armsteunen kunnen worden geplaatst voor extra comfort rond de heupen.

Rolstoelonderdelen en accessoires zijn een goede manier om je rolstoel aan te passen naar jouw eigen wensen. En ook om slijtage, reparaties en veranderende wensen op te vangen. Zorg ervoor dat de onderdelen of accessoires samen kunnen met je rolstoel zonder de functie en het gebruik aan te passen.