Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

5 tips voor een goede houding in je rolstoel

Houding rolstoel

Het hebben van een goede houding wanneer je in een rolstoel zit, is enorm belangrijk.

Het vermindert overbodige stress op je lichaam en zorgt voor behoud van je comfort. Bovendien verbetert het de manoeuvreerbaarheid van je rolstoel en verkleint het de kans op verwondingen of decubitus.

De juiste houding betekent dat ieder deel van je lichaam op de goede plek zit ten opzichte van de andere delen, van je hoofd tot aan je voeten. Ieder deel heeft invloed op een ander deel. Het is dus belangrijk er zeker van te zijn dat je rolstoel goed past en goede ondersteuning biedt aan ieder lichaamsdeel.

Hieronder lees je enkele tips voor een goede houding ondersteuning

·         Stabiliseer je bekken

Je bekken is de basis van een goede lichaamshouding. Begin ermee ervoor te zorgen dat de zitting van je rolstoel je bekken ondersteunt en stabiliseert.

Let op de maat van de zitting. De juiste diepte zorgt ervoor dat je helemaal achterin zit, waarbij je gewicht evenredig verdeeld is over je dijen en billen. De juiste breedte voorkomt dat je bekken naar één kant glijdt. Dit kan namelijk schade aan je huid veroorzaken en de positie van je ruggengraat veranderen. De zithoek kan in sommige gevallen ook aangepast worden. Dat zorgt er voor dat je niet naar voren kan glijden en meer ondersteuning hebt als je balans niet zo goed is.

Zorg er altijd voor dat je een goed zitkussen gebruikt en dat dit goed onderhouden wordt. Een verkeerd kussen kan de ondersteuning van een goede zitting namelijk teniet doen.

·         Stabiliseer de ‘S’ curven van je ruggengraat

Je ruggengraat heeft 3 natuurlijke krommingen die ervoor zorgen dat je rug zo stabiel mogelijk is, Als deze krommingen niet goed ondersteund worden, kan dit een slechte, oncomfortabele zithouding tot gevolg hebben en mogelijk zelfs schade op de langere termijn.

Zit rechtop, breng je schouders naar achteren en zorg ervoor dat je niet in elkaar zakt of naar één kant hangt. Als je deze positie niet kunt vasthouden, kan het zo zijn dat de rug van je rolstoel niet voldoende ondersteuning biedt.

Verzeker jezelf ervan dat de rughoogte en rugbreedte van je stoel juist zijn, want deze ondersteunen het onderste deel van je rug. De spanning van de rug en de rughoek moeten wellicht ook aangepast worden voor meer ondersteuning. En, voor diegenen die met een goed aangemeten stoel toch nog extra ondersteuning hebben,  er zijn extra ondersteunende rugsystemen op de markt die aansluiten op jouw rug.

·         Ondersteun je voeten

Je voeten vangen gewicht op en bieden extra stabiliteit voor je bekken. Niet voldoende ondersteuning kan je lichaam uit verband trekken.

Controleer dat de hoogte en positie van de voetplaten juist zijn. De hoogte moet ervoor zorgen dat je heupen en knieën in een goede hoek staan. En dragen er tevens aan bij dat je gewicht goed verdeeld wordt. Als je voeten te ver naar voren staan, kantelt dit je bekken. Dit kan ervoor zorgen dat je in je rolstoel hangt met risico op huidschade / decubitus. Als ze te ver naar achteren staan, drukt dit je bekken de andere kant op waardoor de natuurlijke krommingen van je rug tegengewerkt worden.

·         Ondersteun je armen

Je armpositie kan je schouders laten hangen of ze juist omhoog duwen. Dit heeft effect op het bovenste deel van je rug en de positie van je hoofd. Zorg ervoor dat je armsteunen op de juiste hoogte staan om je armen te ondersteunen, je schouders op een rechte lijn te houden en de natuurlijke krommingen van je nek te waarborgen.

·         Zet je hoofd centraal

Je hoofd moet rechtop staan, in het midden, met je kin enigszins naar beneden en met voldoende stabiliteit om verschillende kanten op te kunnen kijken. Als je hoofd naar voren, naar achteren of opzij kantelt, trekt dit je ruggengraat uit verband. Dit zorgt voor een oncomfortabele zithouding.

Als het je niet lukt je hoofd op de juiste plek te houden nadat andere delen van je houding al gestabiliseerd zijn, kun je aanvullend een nek- en/of hoofdsteun nodig hebben.

Gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat je rolstoel je een goede houding ondersteuning biedt, van top tot teen.

Auteur: Clare Schwalbe, the O.T Agency