Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Wil je toegankelijk reizen? Raadpleeg de juiste bronnen!

toegankelijk reizen

Dus je gaat ergens heen waar je nog nooit geweest bent en je weet niet hoe het zit met toegankelijk openbaar vervoer ter plaatse?

Wees niet bang – dit is een positie waarin mensen met een beperking zich vaak bevinden als ze aankomen op een nieuwe bestemming. Er zijn een paar tips die je kunnen helpen om goed voorbereid te zijn bij aankomst en ook gedurende je verblijf.

De sleutel is om je “huiswerk” goed te doen – Dit lijkt een open deur, maar veel mensen (mijzelf incluis) laten het uitzoekwerk tot de laatste minuut liggen of zoeken helemaal niets uit voor ze vertrekken. Kennis is macht en om kennis te krijgen moet je hier en daar wat informatie opduiken!

Check voor vertrek of er toegankelijk vervoer is

1-  Lees Blogs!

Als je naar een voor jou nieuwe plek op aarde reist, is de kans groot dat iemand met een vergelijkbare beperking je al is voorgegaan. En dan staan er wellicht al wat gave blogs op het internet van andere mensen met een beperking over hun ervaringen op die plek. Vaak inclusief hun ervaringen over openbaar vervoer. Het bekijken van blogs is een geweldige manier om waardevolle informatie te krijgen van mensen die er zelf zijn geweest. Zoek dus online naar toegankelijke reisblogs.

2-  Google!

Hoe saai het ook klinkt, Google kan je vaak aan de antwoorden helpen die je zoekt. Door simpelweg te zoeken op “toegankelijk vervoer in …….”  krijg je ongetwijfeld al heel wat informatie boven water. Sommige gegevens zullen heel bruikbaar zijn, maar je moet je wellicht ook door een oerwoud niet-zo-bruikbare informatie heen worstelen.

3-  Neem contact op met lokale vvv’s

Een gouden tip, die doorgaans gegarandeerd werkt, is om relevante lokale vvv’s te benaderen. Deze hebben alle informatie die je kunt bedenken voor hun stukje van de wereld. Ga je bijvoorbeeld naar München, neem dan voor vertrek contact op met Touristeninformation München en vraag om alle toegankelijkheid gerelateerde informatie op het gebied van openbaar vervoer en nog veel meer!

4-  Apps

Er zijn verschillende apps waarin toegankelijkheid op bepaalde plaatsen gecheckt kan worden.

En wat als je er dan bent?

Dus wat doe je als je op je bestemming bent aangekomen en je realiseert dat je dit voorwerk niet gedaan hebt? Geen paniek, want er zijn nog drie handige tips voor je!

1-  Ga naar de VVV

In lijn met het vorige advies over het contacteren van de vvv voor aankomst, is het ook mogelijk je naar het dichtstbijzijnde vvv kantoor te begeven als je aangekomen bent. Zij kunnen je aan waardevolle informatie helpen.

2-  Vraag lokale bewoners

Lokale bewoners kennen hun woonplaats het best, dus als je er niet meer uitkomt, dan kun je altijd iemand aanspreken op straat om hem/haar te vragen naar informatie over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. De kans is groot dat deze persoon je van allerlei informatie kan voorzien.

3-  Informeer bij je hotel

Wanneer je navraag doet bij het hotelpersoneel, zullen zij vast ook informatie hebben over het openbaar vervoer en of dit al dan niet toegankelijk is. Uiteraard is deze tip alleen van toepassing als je in een hotel verblijft. Maar is dit het geval, vraag het dan gewoon!

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Goede reis!!