Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Tuinieren in een rolstoel: 5 handige tips

Tuinieren

Tuinieren in een rolstoel biedt dezelfde voordelen als traditioneel tuinieren. De geur van aarde en planten, het geruis van de bladeren en het gevoel van de zon op je huid hebben een verkwikkend effect.

Van frisse lucht en de natuur kun je ook genieten in een zittende positie, maar je kunt je wellicht afvragen of het ook mogelijk is om te tuinieren in de rolstoel.

Het goede nieuws is dat tuinieren mogelijk en zelfs aangemoedigd wordt voor gebruikers van een rolstoel. Het kan therapeutische effecten hebben en het helpt je ontspannen terwijl je tegelijkertijd actief bezig bent. De sleutel tot succes voor tuinieren in een rolstoel is dat je de juiste aanpassingen toepast.

Tips om te tuinieren in je rolstoel

Allereerst moet je weten hoever je kunt reiken vanuit je rolstoel. Lees hiervoor de veiligheidsinformatie in de gebruikershandleiding van je stoel goed door. Wanneer je onder controle staat van een arts of therapeut, vraag hen dan advies om jouw grenzen vast te stellen. Wanneer je niet onder controle staat, weet je wellicht zelf wel hoe ver je kunt reiken en buigen.

Breng daarna je planten en bloembedden op een hoogte die geen spanning voor je lichaam veroorzaakt. Je moet de planten kunnen verzorgen zonder je in te spannen. Of je nu beslist om complete bloembakken op hoogte te maken of simpelweg begint met een paar potten op een tafel, dat is aan jou.

Zorg ervoor dat je gemakkelijk bij de planten kunt. Wanneer je een tuin hebt met verhoogde plantenbakken, zijn de paden ernaartoe dan vlak en breed genoeg voor je rolstoel? Misschien moet je een bestraat pad laten aanleggen naar je tuin. Je hebt eveneens voldoende ruimte nodig om te draaien met je stoel en om in alle hoeken van je tuin te komen. Je wilt natuurlijk niet dat er planten dood gaan omdat jij er net niet bij kunt!

Wanneer je geen ruimte of materialen hebt om paden en verhoogde plantenbakken aan te leggen, denk dan eens aan hangende planten boven je stoep, of potten op een lage tafel. Potten zijn gemakkelijk omdat je ze stuk voor stuk naar je toe kunt halen om ze te verzorgen zonder je van pot naar pot te moeten verplaatsen.

Tenslotte is het belangrijk het juiste tuingereedschap te hebben. Er zijn verschillende gereedschappen die je bereik kunnen vergroten of die je helpen te werken met minder inspanning. Je kunt online zoeken of bij een speciaalzaak informeren naar de mogelijkheden.

Tijd voor tuinierpret!

De juiste aanpassingen maken tuinieren in een rolstoel eenvoudig en plezierig. Bovendien kun je het aanpassen aan je eigen mogelijkheden. Ook mensen met een zeer beperkte bewegingsmogelijkheid kunnen met de juiste aanpassingen tuinieren.

Of je nu een ervaren tuinder bent of een beginner, met een beetje voorbereiding is er niets dat je ervan weerhoudt om naar buiten te gaan en van de natuur te genieten!

Deze blog is gebaseerd op informative uit het artikel “Tips For Gardening In A Wheelchair”, door Roll Rev.

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen www.anniebethdonahue.com