Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Tuinieren in je rolstoel, begin vandaag nog!

Tuinieren

Wanneer je een rolstoel gebruikt, zal het idee om te gaan tuinieren misschien niet 1-2-3 in je opkomen. Maar het is zeker mogelijk, en nog ontzettend leuk ook!

Als je een tuin hebt, is er niets leuker dan er een mooie, warme plek van te maken voor je hele familie. En als je dan weet dat jij die tuin zelf hebt aangelegd en onderhouden vanuit je rolstoel, dan geeft dat een tevreden gevoel.

Top tips voor tuinieren in je rolstoel

Laten we wel wezen, of je nu een lichamelijke beperking hebt of niet, de basisprincipes van het tuinieren blijven hetzelfde. Het begint met een goed idee van wat jij met je tuin wil doen, een visie van hoe je wil dat hij eruit moet zien.  Verder is enige bloemen- en plantenkennis handig. Het inzetten van je zintuigen is een goed idee. Het is belangrijk om gevoel voor kleur te hebben, zodat je naar een fleurig geheel kunt kijken en een neus voor geuren die je lekker vindt om in je tuin te ruiken. Kies je ervoor om ook kruiden en groente in je tuin te zetten, dan is ook je smaak een goed zintuig om te gebruiken.

Als je denkt dat je al deze kwaliteiten hebt en je wilt tuinieren in je rolstoel proberen, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden om je groene vingers tot een succes te maken:

Aangepast tuingereedschap

Net als iedere andere tuinder heb je gereedschap nodig om efficiënt en succesvol in je tuin aan de slag te gaan. Maar, als je in een rolstoel zit, heb je wellicht spades en plantenschopjes nodig met een langer handvat bijvoorbeeld. Kijk eens online en bij jouw tuincentrum welk aangepast tuingereedschap er verkrijgbaar is.

Plant op hoogte

Als je in een rolstoel zit, is het handig om planten op hoogte te poten. Hierbij poot je de planten in potten die je op tafels kunt zetten, zodat je niet voorover gebukt of op je knieën hoeft te zitten bij het planten. Ook een compleet bloembed op poten is een oplossing.

Kniestukken!

Als je op de grond kunt zitten bij het tuinieren, vergeet dan niet een paar goede kniestukken te kopen. Hiermee voorkom je zere knieën. Kniestukken zijn bij iedere bouwmarkt of tuincentrum te koop.

Neem pauzes

Rome is ook niet op één dag gebouwd, is een bekende uitdrukking. Doe de dingen vooral op je eigen tempo en leg jezelf niet teveel druk op. Tuinieren moet leuk zijn, niet een last en het is een voortdurend proces dat altijd verandert. Planten zijn levende dingen, dus er is altijd iets te doen. Neem de tijd en geniet van je tuinierbelevenissen!

Geef een tuinierfeest

Soms kan elke tuinder wel een beetje hulp of aanmoediging gebruiken, of ze nu een beperking hebben of niet. Wees niet bang om een beetje ondersteuning te vragen en organiseer een tuinierfeestje. Vraag je vrienden hun tuingereedschap en hun favoriete plant, groente of bloem mee te nemen waarmee ze je kunnen helpen om je tuin tot volle bloei te brengen. Jij kunt als tegenprestatie bijvoorbeeld een gezellig muziekje opzetten en voor een hapje en een drankje zorgen voor je gasten. Dat wordt een gezellig feestje!

Hopelijk zorgt deze blog ervoor dat je de tuin ingaat en er een fijne plek van maakt voor jezelf, familie en vrienden. Geniet ervan!