Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Vijf leuke activiteiten voor kinderen in een rolstoel

activiteiten

Of we nu kinderen zijn of gewoon jong van hart, iedereen houdt van activiteiten om plezier te maken! Datzelfde geldt natuurlijk voor kinderen met een lichamelijke beperking.

In deze blog vijf leuke ideeën voor activiteiten die je zou kunnen doen met je kind. Er zijn opties voor binnenshuis en voor buiten, dus het weer is geen excuus om het niet leuk te hebben.

De wisseling van de seizoenen in Europa brengt telkens nieuwe mogelijkheden met zich mee: in de lente kunnen we tuinieren en buitenspelen. De zomer nodigt uit voor strandactiviteiten en pret in de zon. In de herfst kun je lekker bakken of met vallende bladeren spelen. In de winter is het gezellig binnen met een bordspel, knutselen en misschien komt er nog een sneeuwavontuur.

Enkele activiteiten!

1. Zelf kleideeg maken

Maak je eigen atelier, thuis! En wees niet bang voor de rommel! Je kunt online veel manieren vinden om zelf kleideeg te maken. De meeste zijn vrij simpel, maar kunnen worden opgeleukt door er kleurstoffen, kralen of andere materialen aan toe te voegen. Je kunt manieren bedenken om een seizoensdraai te geven aan deze activiteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een oranje kleurtje rondom Halloween? Nadat je klaar bent met sommige klei, kun je er water aan toe voegen en er oobleck van maken. Kinderen vinden dit geweldig, maar het geeft wel wat rommel. Dat wordt genieten!

2. Maak kunst met seizoenmaterialen

Binnen zitten op een regenachtige dag? Kunst is altijd een leuke activiteit met een educatief elementje. Als het lekker weer is, kun je natuurlijke materialen verzamelen om je voor te bereiden op zo’n regenachtige, creatieve dag. Lente en zomer zijn de perfectie seizoenen om naar bloemen te zoeken die je kunt drogen tussen een boek voor latere verwerking in een kunstwerk. Je kunt ook zand van het strand pakken voor zandkunst. Op verschillende stranden kan de samenstelling van het zand verschillen voor wat mooie variaties in je werkstuk. In de herfst kun je bladeren verzamelen om allerlei werkjes mee te maken en te leren over structuren en boomsoorten. Je kunt bladeren op allerlei manieren gebruiken bij het knutselen.

3. Ga aangepast sporten

Het hebben van een beperking betekent niet dat je niet van sport en spel houdt. Populaire spellen en sporten zijn met een beetje fantasie vaak aan te passen aan de mogelijkheden van je kind. Het samenspelen met jou en met andere kinderen is echt van toegevoegde waarde. Het actief bezig zijn, kan je kind ook stimuleren om op latere leeftijd aan bijvoorbeeld rolstoelbasketbal of rolstoeltennis te gaan doen.

4. Ga er op uit

Welke leuke bestemmingen zijn er bij jou in de buurt? Kies je bestemming al naar gelang het weer. Als het weer lekker is, kies dan een buitenuitje, zoals een kinderboerderij of een theatervoorstelling in de open lucht. In koudere en regenachtige maanden kun je beter kiezen voor een museum of indoor rondleiding. Zorg ervoor dat je van tevoren altijd checkt hoe toegankelijk iets is, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Een opvouwbare rolstoel kan een handig hulpmiddel zijn bij excursies.

5. Bouw een hut met een geheime toegang

Kinderen zijn dol op hutten bouwen en geheime paden ontdekken. Zoek een toegankelijk plekje in de tuin of park in de buurt en zorg voor wat bouwmaterialen. Karton, takken, dozen, stoelen en dekens kunnen allemaal gebruikt worden. Als het winter is, kun je ook een sneeuwmuur maken met een geheime toeging ernaartoe. Afhankelijk van de mogelijkheden van je kind, kun je een handje helpen bij het bouwen van het fort waarna er in de hut gespeeld kan worden. In de herfst kun je van bladeren ook een toegankelijk doolhof maken bijvoorbeeld. Het actief buiten bezig zijn is, naast gezellig, ook goed voor de mentale en fysieke gezondheid van je kind. Vergeet niet om foto’s te maken, zodat je er later nog van na kunt genieten.

Naast de genoemde activiteiten zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt ondernemen. Werken met schelpen en bijvoorbeeld ook koken en bakken zijn nog een paar voorbeelden. Dus, welk weer het ook is, doe leuke dingen met je kind en maak samen mooie herinneringen!