Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Vijf zaken waar je met een beperking moeite mee kunt hebben op het werk

werk en een fysieke beperking

Wanneer je een fysieke beperking hebt en werkt, kun je tegen een aantal scenario’s aanlopen waardoor je overrompeld en geraakt wordt.

Net als in het dagelijks leven, vechten mensen met een beperking ook op het werk vaak tegen vooroordelen en moeten hun best doen om gehoord te worden.

Het vinden van een baan is vaak moeilijk genoeg wanneer je in een rolstoel zit – dit ligt aan onuitgesproken discriminatie en niet-toegankelijke banen. Dus wanneer je aan jouw droombaan begint, is het frustrerend te ontdekken dat de uitdagingen hier niet stoppen.

Hier zijn vijf voorbeelden van situaties waar je als rolstoelgebruiker mee te maken kunt krijgen op het werk. Hopelijk gebeuren deze dingen niet bij jou. En onthoud, deze punten zijn subjectief; wat jij als vervelend ervaart, kan voor anderen geen probleem zijn. Dit artikel is alleen bedoeld als voorbeeld van misvattingen en blundermogelijkheden.

Werkgevers die veronderstellen dat jij vaak afwezig bent

Dit is een reden waarom het vinden van een baan voor iemand met een beperking al lastig kan zijn. Om de één of andere reden nemen werkgevers aan dat mensen met een beperking veel medische zorg nodig hebben en dat zij daarom vaak vrij willen voor ziekenhuisafspraken en andere zorg.

Het is een volledige misvatting dat mensen in een rolstoel allemaal complexe zorg nodig hebben en het is zeer kwetsend als deze aanname naar jou als collega wordt geuit.

Niet passende bureauhoogte

Wanneer je in een rolstoel zit en een kantoorbaan hebt, of in elk geval een baan waarbij je aan een bureau werkt, is er niets vervelender dan een bureauhoogte die niet comfortabel past bij jou in je rolstoel. Dit is iets dat werkgevers eenvoudig kunnen vermijden – er zijn legio verstelbare bureau’s verkrijgbaar.

Dit is overigens niet iets dat alleen voor mensen met een beperking een probleem kan zijn. Ook mensen die vrij klein of juist heel lang zijn kunnen hier tegenaan lopen. Het is daarom beter om overal verstelbare bureau’s te hebben op kantoor.

Volle gangpaden

Het is irritant dat sommige collega’s spullen op de grond laten slingeren die de weg kunnen blokkeren voor rolstoelgebruikers. Dit is echter ook in het algemeen een gevaar bij brand. Gangpaden moeten altijd leeg zijn om een vrije doorloop te garanderen voor mensen met én zonder beperking.

Collega’s die hurken als ze met je praten

Het is vrij algemeen bekend dat het niet passend is om neer te hurken bij iemand in een rolstoel wanneer je met hem/haar praat. Dit geldt zeker ook voor collega’s op je werkplek.

Mensen die denken dat je niet veel werk aan kunt

Het is verbazingwekkend wat sommige mensen kunnen denken wanneer ze iemand met een fysieke beperking zien. Het niet willen belasten van iemand die in een rolstoel zit, is een vreemde denkwijze en kan ook als neerbuigend worden ervaren. Behandel alle werknemers gelijk en als mensen met een beperking/rolstoelgebruikers een grote taak moeten doen, laat ze!