Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Voordelen van stretchen wanneer je rolstoelgebruiker bent

Stretchen

Regelmatig stretchen is voor iedereen een goed idee, dus ook als je een rolstoelgebruiker bent. Of het nu gaat om het verlichten van spierkrampen en pijn of om je fysieke mogelijkheden te verbeteren. Stretchen kan een enorme rol spelen bij het langdurig in topvorm zijn.

Spierpijn vermijden

Door jezelf op te warmen en te stretchen voordat je aan een work-out begint en ook voordat je gaat rollen met je rolstoel, kun je potentiële spierpijn voorkomen.

Stretchen is een wezenlijk onderdeel van ieders work-out routine. En als je rollen beschouwt als een vorm van sport, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je er fysiek klaar voor bent. Stretchen kan echt helpen om spierblessures te voorkomen.

Gewrichten beschermen

Stretchen kan ook helpen voor je gewrichten. Zorg ervoor dat je opgewarmd bent voordat je aan je dagelijkse routine begint (met o.a. de inspannende beweging van het rollen van je rolstoel).
5-10 minuten stretchen aan het begin van de dag biedt je gewrichten langere tijd bescherming.

Verbeter je fysieke mogelijkheden

Stretchen kan ook op zichzelf al een work-out zijn waarmee je je fysieke gesteldheid verbetert. Uiteraard bereid je jezelf hiermee voor op de mogelijkheid snel te reageren als de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld, wanneer je een heuveltje op moet rollen, kun je merken dat je minder snel vermoeid raakt (in elk geval qua spieren) als je de tijd hebt genomen je lichaam voor te bereiden door bijvoorbeeld te stretchen.

Stimuleer je bloedcirculatie

Stretchen staat er erom bekend dat het helpt om je circulatie te verbeteren. Je bloedsomloop en aderen krijgen een kleine boost en zo is de bloedtoevoer naar verschillende belangrijke gebieden sneller.

Herstel van complicaties veroorzaakt door constant zitten
Er is één ding dat vaak over het hoofd wordt gezien door rolstoelgebruikers en dat is het feit dat ons lichaam niet gemaakt is om langere tijd achter elkaar te zitten.
Daarom, stretch niet alleen in je rolstoel, maar bijvoorbeeld ook als je op bed ligt. Zorg ervoor dat je lijf en je ledematen maximaal gestretcht worden. Dit kan helpen de negatieve impact van het hele dagen zitten te verminderen.

Verminder stress

Combineer stretchen eens met een beetje yoga. Dit is uiteraard afhankelijk van de flexibiliteit van je lichaam en je fysieke grenzen. Maar de intensiteit hiervan is aan te passen naar jouw mogelijkheden.

Als je verschillende yoga technieken wilt uitoefenen, dan kan dit ook een mooie manier zijn om jezelf te helpen ontstressen van de dagelijkse dingen. Yoga en stretchen zijn bewezen effectief als vorm van relaxen. En uiteraard draagt alles wat je kunt doen om je lichaam en geest te onlasten bij aan je levensgeluk. Denk hierbij ook maar eens aan hoge bloeddruk die verminderd wordt bijvoorbeeld.