Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Waarom zijn voetsteunen essentieel voor de houding van rolstoelgebruikers?

Voetsteun

Wat is een rolstoel voetsteun?

Beensteunen zijn belangrijke onderdelen van een rolstoel. De beensteun bestaat uit een bovendeel dat vastzit aan de rolstoel en dat eventueel losgemaakt of weggezwenkt kan worden om de gebruiker ruimte te geven om te staan. Het gedeelte van de beensteun waar de voeten op gezet worden heet de voetsteun.

Voetsteunen worden als behoorlijk “basic”  beschouwd, maar kunnen een belangrijke rol spelen voor de gebruiker.

Waarom is de voetsteun zo belangrijk?

Goede ondersteuning van de voeten is essentieel om het comfort van de gebruiker te waarborgen. Ondeugdelijk gebruik en verkeerd aanmeten van de voetsteun kan leiden tot pijn in de onderrug en overmatige druk op de zitbeenderen en/of heupen. Daarnaast liggen problemen met de spijsvertering op de loer als de hoek tussen het bovenlichaam en de benen te klein is. Elk van deze problemen kan worden toegeschreven aan de impact van een incorrecte houding vanwege een verkeerde beensteun.

Wat is houding?

Houding is de stand van je lichaam bij het staan, zitten, liggen en het doen van activiteiten als buigen, bukken, tillen, trekken en reiken.

Het hebben van een goede houding betekent dat je je lijf bij alles wat je doet, zo moet houden dat er zo min mogelijk spanning op je rug en rugspieren, je gewrichten en je pezen staat.

De wervelkolom heeft een dubbele s-vorm, waarbij kyfose en lordose normale krommingen van de wervelkolom zijn.

Hoe zorgt een voetsteun voor een goede houding?

Zoals gezegd zorgt een goede houding voor het volgen van de natuurlijke wervelkrommingen. Dit is zeer afhankelijk van de juiste positie van je bekken en je onderlichaam. Staan deze niet goed, dan moet de wervelkolom dit compenseren door een minder natuurlijke houding aan te nemen.

Een goede zithouding is ook afhankelijk van:

  • Gelijke gewichtsverdeling tussen beide heupen
  • Een kniehoek van 90 graden
  • Het vlak kunnen plaatsen van de voeten op een solide oppervlak

Vele voetsteunen bieden de mogelijkheid ingesteld te worden. De voetsteun van een rolstoel kan worden ingesteld om beenlengteverschil en ook andere variabelen op te vangen. Dit zorgt ervoor dat gewicht evenredig verdeeld is wanneer de voeten op de steun rusten.

Met een instelbare voetsteun kunnen de juiste hoeken voor enkels, heupen en bekken bewerkstelligd worden. Dit zorgt er tevens voor dat de gebruiker zijn/haar voeten plat op de voetsteun kunnen zetten, zodat hij/zij zich eventueel af kan zetten om van positie te veranderen en de natuurlijke stand van het bekken te ondersteunen.

Een goede voetsteun helpt!

Interessant gegeven is dat de juiste ondersteuning van de natuurlijke houding bij dames goed is voor het legen van de blaas. Dit is met name handig om te weten wanneer de gebruiker een toiletstoel gebruikt.

Het is vanzelfsprekend dat als de houding goed ondersteund wordt, dit een positief effect heeft op de gezondheid en het comfort van de gebruiker. Minder huidbeschadiging, minder pijn en minder spanning op gewrichten en spieren. Dit helpt bij het ondernemen van dagelijkse activiteiten. Dit benadrukt nogmaals dat het hebben van de juiste voetsteun enorm belangrijk is!

Schrijver:  Adam Ferry