Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Wel of geen elektrische rolstoel? – Enkele tips!

elektrische rol stoel _TDX-SP2
Deel deze inhoud:

Normaliter willen mensen de vrijheid om overal naar toe te gaan en verschillende activiteiten te ondernemen. Dit geldt ook voor mensen met chronische aandoeningen. Het verschil is echter dat zij helemaal niet of heel moeilijk kunnen deelnemen aan dagelijkse activiteiten. Het gebruik van een handbewogen rolstoel kan dit probleem tot op zekere hoogte oplossen, maar het gebruik hiervan vereist behoorlijk wat kracht in het bovenlichaam. Wanneer het gebruik van een handbewogen rolstoel tot uitputting leidt, kan een elektrische rolstoel een oplossing zijn.
Lost deze optie alle problemen op? Eens zien…

De verschillen tussen een handbewogen en elektrische rolstoel

Een handbewogen rolstoel is vaak opvouwbaar en lichtgewicht. Hij is betrouwbaar, minder duur, vervoerbaar en houdt de gebruiker fit. Een elektrische rolstoel is weliswaar minder veelzijdig als het gaat om gewicht en omvang, maar kan een enorme hulp zijn voor bijvoorbeeld mensen met weinig armkracht (bijvoorbeeld door een neurologische aandoening). Deze stelt je in staat moeiteloos voort te bewegen en biedt vaak verschillende zitopties (zoals kanteling en lift). Hij is duurder, werkt op een accu en is daardoor wat onderhoudsgevoeliger dan een handbewogen exemplaar. De keuze voor al dan niet een elektrische rolstoel is geheel afhankelijk van de individuele gebruikerseisen.

Elektrische hulpaandrijvingen

Wanneer de gebruiker nog niet toe is aan een elektrische rolstoel kan ook gekozen worden voor een elektrische hulpaandrijving, waarbij de handbewogen rolstoel (deels) met wat eenvoudige aanpassingen wordt veranderd in een elektrisch exemplaar. Hierbij valt te denken aan hoepelondersteuning, hulpaandrijving en/of een duw- en remhulp. Meer informatie hierover staat bijvoorbeeld op www.alber.nl.

De stoel naar wens kiezen

Wanneer besloten wordt voor een elektrische rolstoel te gaan, is het handig om eerst een expert te raadplegen om naar individuele vereisten te kijken. Contact opnemen met een arts, maar ook met een ergotherapeut is raadzaam. Het kan ook helpen om tips en ervaringen te krijgen van mensen in een vergelijkbare situatie. Het online zoeken naar de mogelijkheden is handig, maar het belangrijkst is het om bij dealers langs te gaan die de mogelijkheid bieden verschillende elektrische rolstoelen uit te proberen. Let er hierbij op om te kiezen voor een dealer die niet probeert een exemplaar uit voorraad te verkopen, want een elektrische rolstoel moet individueel op maat worden gemaakt.
Verder moet de mobiliteitsbehoefte duidelijk zijn als het bijvoorbeeld gaat om gebruik thuis, transport (een andere auto is naar alle waarschijnlijkheid noodzakelijk!) of andere specifieke wensen. Het volgende kan hierbij handig zijn…

Het juiste type elektrische rolstoel kiezen

De elektrische rolstoel bestaat uit het chassis, de zitting en het bedieningspaneel. Het chassis omvat de aandrijfwielen van de rolstoel. Er zijn achterwiel-, midwiel- en voorwiel aangedreven rolstoelen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voorwielaandrijving is beter voor het ontwijken van obstakels. Achterwielaandrijving is het krachtigst. Midwiel aangedreven stoelen hebben de kleinste draaicirkel en zijn daardoor het meest geschikt voor gebruik binnenshuis. Dit is een goede bron voor meer (engelstalige) informatie.
Zittingen zijn er in vele types en materialen. Ze kunnen ook uitgerust zijn met verschillende elektrische opties zoals een zitkanteling, zitlift, verstelbare rughoek en zelfs een sta-op functie. De (technisch) adviseur kan helpen de geschikte zitting en rug te vinden. Hij/Zij helpt ook bij het bepalen of een elektrische optie al dan niet wenselijk/noodzakelijk is.
Tot slot de bedieningen; wanneer de handen niet gebruikt kunnen worden, zijn er aangepaste bedieningen via bijvoorbeeld de hoofd, kin of mond.

Kosten

Nog een aspect om rekening mee te houden is de vraag wie er gaat betalen voor de elektrische rolstoel. Over het algemeen volstaat een aanvraag bij de WMO van de gemeente, maar in uitzonderlijke gevallen kan betaling ook lopen via een PGB, een verzekering of zelfs eigen middelen. Onderzoek de opties met zorg en wees er zeker van aan de betalers criteria te voldoen.

Samenvattend

Geen enkele elektrische rolstoel kan aan alle eisen voldoen. Omdat de aanschaf van een elektrische rolstoel een significante investering is, is het goed er een te kiezen die ook voorziet in mogelijk toekomstige behoeften. Vraag, onderzoek, vergelijk, test en neem een verstandige beslissing!