Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Wheels In Europe: Wat is er mogelijk als reizen jouw passie is

reizen

Vera Almeida heeft een doel. Ter ere van haar 40ste verjaardag wil zij naar 40 verschillende steden reizen. En niet alleen dat, ze wil dit doen in 6 maanden tijd.

Het is een perfecte manier om haar angsten te verslaan en haar grenzen te testen.

Vera Almeida

Vera woont in Miranda do Corvo, Portugal met haar ouders en broer. Ze is geboren met Congenitale Spierdystrofie, wat betekent dat ze altijd in een rolstoel zit. Vera gebruikt een elektrische rolstoel, en daarnaast nog een andere elektrische rolstoel van Invacare. Het gebruik van een rolstoel heeft Vera er nog nooit van weerhouden iets te doen waar ze haar zinnen op had gezet. Vera’s dagen zien er grotendeels hetzelfde uit als die van ieder ander. Ze staat op, gaat werken, komt thuis en brengt haar vrije tijd recreërend door. Maar, Vera heeft bij veel van deze dingen wel een assistent nodig.

Vera heeft een Master in Human Resource Management en Organizational Behavior van het Instituto Superior Miguel Torga, in Coimbra, en werkt bij een voedingsleverancier. Ze heeft vier jaar Engels gestudeerd aan de University of Reading en ook Engels, Cultuur en Taal aan de University of Kent, Engeland. Hierdoor kan ze ook privéles Engels geven.  In haar vrije tijd is ze bestuurslid van de “Portuguese Neuromuscular Association” en vrijwilliger bij “Junior Achievement Portugal”. Vera’s hobby’s zijn zingen, lezen en, dat heb je vast al geraden, reizen!

Vera’s doel

In februari 2018 werd Vera 40. Om deze speciale dag te vieren, besloot ze op een 6 maanden durende reis door Europa te gaan. Maar de reis is niet bedoeld als extra lange vakantie. Vera heeft belangrijkere plannen. “Omdat ik geloof dat toegankelijkheid veel verder gaat dan oprijplaten en liften, zal ik 40 Europese steden bezoeken en ontdekken wat daar gedaan wordt aan rolstoeltoegankelijkheid. Hopelijk kom ik tot nieuwe inzichten op bestaande beleidsvoering en uitvoering ten aanzien van toegankelijkheid en heb ik het voorrecht andere rolstoelgebruikers te ontmoeten. Dit zal mij zeker helpen om een betere spreekbuis te zijn voor een meer inclusieve samenleving in mijn thuisland, Portugal, waar veel mensen zoals ik zich aan huis gebonden voelen door slechte toegankelijkheid,” zo vertelde zij op haar Go Get Funding pagina.

Omdat Vera dagelijks persoonlijke assistentie nodig heeft, kan ze niet alleen reizen. De kosten van een full-time persoonlijk assistent veranderen het totale kostenplaatje aanzienlijk en daarom heeft ze besloten om hier geld voor in te zamelen.

Vera’s reis

Vera is van plan om samen met haar persoonlijk assistent van juni tot december 2018 te reizen en is inmiddels begonnen. Ze maakt gebruik van verschillende vervoersmogelijkheden – vliegtuig, trein en natuurlijk haar Invacare rolstoel. Een belangrijk doel van haar reis is om de best practices in Europa te bekijken als het gaat om het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met verminderde mobiliteit. Ze hoopt nieuwe ideeën te halen uit Europese beleidsvoeringen.

Vera deelt de ervaringen tijdens haar reis via Facebook en haar blog. Ze is van plan om in Noord-Europa te beginnen: Ierland, IJsland, Zweden, Denemarken en Engeland zijn de eerste bestemmingen. Daarna volgen Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en andere landen. Haar verste bestemming is Istanbul en Lissabon is haar laatste bestemming voordat ze weer naar huis gaat.

Er zijn een paar dingen waarvan Vera weet dat ze ze gaat tegenkomen. Slecht geparkeerde auto’s, steile hellingen, hoge stoepen en smalle deuropeningen zijn allemaal dingen die Vera dagelijks ervaart. Maar ze weet dat sommige steden beter toegankelijk zijn dan andere. Ze gelooft niet dat het alleen aan politici is om het leven van mensen met een mobiliteitsbeperking gemakkelijker te maken. Ze gelooft in gedeelde verantwoordelijkheid. “Hoe goed de wetgeving ook is, als er geen publiek gevoel is voor het accepteren en respecteren van elkaar, kan geen enkele verandering plaatsvinden,” vertelde ze.