Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Kun jij een dag alleen thuis zijn?

Alleen thuis
Deel deze inhoud:

Een dag thuis, alleen, kan voordat je een dwarslaesie opliep geweldig zijn geweest. Het voelde vast als een korte vakantie van werk of school. Nu je een dwarslaesie hebt, kan het vooruitzicht op een dag alleen thuis uitdagend of zelfs eng zijn. Dat zal de eerste paar keer zo zijn, totdat je eraan gewend. Hier zijn een paar tips om zo’n dag goed door te komen.

Doe een proefrondje

Als zowel jij als je ergotherapeut denken dat je alleen kunt zijn, is het handig een proefrondje te draaien. Doe, met een zorgverlener of familielid in huis, alsof je alleen bent. En doe dan alle dingen die je alleen zult moeten doen.

Een paar voorbeelden om uit te proberen zijn:

  • Een maaltijd klaarmaken
  • Naar het toilet gaan
  • Iets laten vallen en het weer oprapen
  • De deur openmaken
  • Telefoontjes plegen
  • Eventuele huisdieren eten geven
  • Aankleden
  • Een douche nemen

Plan vooruit

Je wilt niet alleen thuis zijn en tot de ontdekking komen dat je niets te eten in huis hebt. Plan vooruit en check van tevoren wat er is. Leg misschien wat dingen gereed die gemakkelijk klaar te maken zijn. Maak maaltijden eerder klaar, zodat ze alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Als je niet goed bij sommige keukenspullen of glazen kunt, zet één en ander dan vast klaar binnen handbereik.

Zorg er ook voor dat je al je medicijnen en eventuele hulpmiddelen bij de hand hebt. Als je moet katheteriseren of een wond moet verzorgen, zorg dan dat je de benodigde spullen klaar legt. Tel ze om er zeker van te zijn dat je er genoeg hebt.

Zorg voor ruimte

In sommige kamers in huis is het misschien gemakkelijker je te bewegen dan in andere. Is dat het geval, dan kun je spullen die je door de dag nodig denkt te hebben in zo’n ruime kamer zetten. Als de keuken bijvoorbeeld lastig toegankelijk is, maar de woonkamer is wel handig, zet dan je eten in de kamer. Misschien wil je zelfs een kleine koelkast of magnetron in de woonkamer zetten. Een ander voorbeeld kan de badkamer zijn. Misschien is het handig wat toiletspullen in je slaapkamer te leggen.

Zorg er om veiligheidsredenen voor dat de telefoon binnen handbereik is, met name als je geen mobiele telefoon hebt.

Pas dingen aan

Voordat je alleen bent, is het wellicht goed wat dingen aan te passen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met lichtschakelaars, probeer dan een verlengsnoer met stekkerblok om de lamp te pluggen. Je kunt deze dan op een bereikbare hoogte zetten om de lampen aan en uit te doen.

In de badkamer is de installatie van handgrepen een mogelijkheid. Als je een zorgverlener hebt gehad die je hielp met het maken van transfers, begin dan andere methodes te proberen. Naast handgrepen, zijn er ook transfer hulpmiddelen die je helpen uit je stoel te komen. Er zijn ook touwen en grepen die aan je bed vastgemaakt kunnen worden om je te helpen bij het gaan zitten in bed en het in- en uit bed komen.

Lades en kasten kun je aanpassen met speciale grepen en spullen die buiten je bereik staan kunnen worden verplaatst.

Zet een tas klaar voor noodgevallen

Niemand plant een noodgeval, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn. Zet een tas klaar met snacks, toiletspullen, medicijnen en andere dingen die je nodig zou kunnen hebben als je plotseling het huis moet verlaten.

Naast deze tas, is het goed om een lijstje met noodnummers aan te leggen. Je kunt er één in je tas doen en ook één op een handige plek leggen en natuurlijk instellen in je mobiel. Het opschrijven van je naam, adres en ziektebeeld is ook aan te raden. Als je in een stressvolle situatie terecht komt, heb je die gegevens in elk geval bij de hand

We wensen je een fijne dag!

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.