Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Een rolstoel; de sleutel tot onafhankelijkheid

Reizen met een rolstoel

De vrijheid om je te verplaatsen en de wereld te zien is een luxe waar veel mensen niet bij stil staan. Wanneer je iemand bent met een fysieke beperking, kan de gedachte alleen al een droom lijken. Applaus voor de rolstoel!

Of je nu bent geboren met een handicap of deze op latere leeftijd hebt gekregen, de drang om te bewegen en actief te zijn is er altijd. Maar wat gebeurt er als je lichamelijke beperkingen je mobiliteit begrenzen?

Hoe een rolstoel mij als kind heeft geholpen

Ik heb nooit kunnen lopen, maar op 12-jarige leeftijd onderging ik een operatie aan mijn wervelkolom. Hierdoor was ik genoodzaakt om 10 maanden in bed door te brengen. Dit was de donkerste periode van mijn leven, ik was nog een kind. Ik wilde graag leren en de wereld ontdekken. Ineens had ik alleen nog maar een bed waar ik dolgraag uit wilde. Het niet in staat zijn te lopen is compleet anders dan “vast” zitten op één plek waar je iedere dag dezelfde muren ziet en je afvraagt wat erachter zit.

Toen ik langzaam het vermogen om te zitten terugkreeg, stond er een excursie van school op het programma en ik wilde dolgraag met mijn klasgenoten mee op avontuur. Ik kon niet de hele reis in mijn elektrische rolstoel zitten en dat bleek het grootste obstakel.

Ik besloot thuis te blijven en niet deel te nemen aan deze leuke excursie maar mijn leraar wilde daar niet van weten. Binnen de kortste keren regelde zij een auto waarin ik op de achterbank kon liggen en ook een draagbare rolstoel. Eén die opgevouwen kon worden en ook uit elkaar kon, zodat hij handig mee te nemen was. Een stoel die ervoor zorgde dat ik met de auto en dus mee op excursie kon.

Vrijheid

Toen ik aankwam en zag waar we verbleven, kon ik mijn ogen niet geloven. Eindelijk was ik die slaapkamer uit en zag ik meer dan het uitzicht vanuit mijn raam en dit allemaal dankzij de rolstoel. Ik was weer vrij en onafhankelijk. Ik kon dan wel niet lopen, ik was wel weer mobiel. Ondanks mijn beperkte lichaamsbeweging, bewoog ik letterlijk weer.

Er zit een magie in het met je eigen ogen zien van dingen, het nieuwe omgevingen ervaren en het avontuur daadwerkelijk beleven in plaats van er alleen over te horen of te lezen. Iedereen ervaart dingen op zijn/haar eigen, unieke manier. Wat ik met eigen ogen zag, was aanzienlijk anders dan wat mijn klasgenoten zagen. Niet alleen omdat wij dingen anders ervaren maar ook omdat onze smaken verschillen. Onze keuzes zijn ook niet hetzelfde en het hebben van de meeneembare rolstoel droeg eraan bij deze ervaring onvergetelijk te maken.

Hedendaags reizen met een beperking

Tegenwoordig kunnen wij ons niet voorstellen hoe het leven zou zijn zonder meeneembare rolstoel. Zeker ook omdat reizen steeds toegankelijker en betaalbaarder is geworden voor alle lagen van de samenleving. Vroeger was reizen voorbehouden aan de rijken en hen zonder fysieke beperking. Nu de deur van de reisindustrie geopend is voor iedereen, ook voor hen die dit eerder als een luxe zagen, is reizen ook mogelijk met een handicap.

Als je op internet kijkt, vind je minimaal vier of vijf bedrijven die toegankelijke vakanties aanbieden voor mensen met een fysieke beperking. Inclusief de hulpmiddelen die nodig zijn voor een geslaagde reis. Liften, douchestoelen en rolstoelen zijn slechts enkele voorbeelden van dingen die essentieel zijn wanneer je weg bent van huis. Deze middelen zorgen voor een relaxed gevoel en stellen iedereen in staat alle aspecten van het reizen mee te maken, net als mensen zonder fysieke beperking.