Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Work-out uitrusting voor mensen met een beperking

Work-out

Voor sommige mensen met een beperking is het doen van regelmatige work-out een uitdaging. Wanneer het moeilijk is om je te bewegen, of wanneer kracht, uithoudingsvermogen en/of behendigheid een probleem vormen, is het lastig om fit te blijven. En we kennen allemaal het scala aan gezondheidsvoordelen dat samenhangt met regelmatig bewegen.

Gelukkig is er work-out uitrusting voor mensen met een beperking die kan helpen. In dit artikel gaan we in op de uitrusting die beschikbaar is om gehandicapten regelmatig te laten bewegen. En we kijken ook naar de slimme, gespecialiseerde producten die speciaal voor de work-out van gehandicapten op de markt zijn.

Work-out uitrusting voor mensen met een beperking

Binnen rollen

Er zijn mogelijkheden beschikbaar die rolstoelgebruikers in staat stelt het hoepelen te trainen, terwijl ze binnen zijn, zoals een loopband. Gebruikers rollen op de 2 platen en kunnen dan zelf hoepelen, waarbij de band een ondergrond biedt die op een weg lijkt.

De trainer kan je hartslag, afgelegde afstand en snelheid meten. Hij kan verbonden worden met een smart phone of tablet om de vooruitgang weer te geven. Anders dan bij een reguliere loopband, is deze gemakkelijk te dragen en te verplaatsen.

Deze trainer kan worden gebruikt door mensen die net beginnen met een work-out en die misschien gewicht willen verliezen of hun conditie verbeteren. Maar hij is ook geschikt voor atleten van hoog niveau die hun conditie, snelheid en uithoudingsvermogen willen verbeteren.

Deluxe fietstrainer

Voor gehandicapten die hun benen of armen enigszins kunnen bewegen is een fietstrainer een manier om meer te bewegen en conditie op te bouwen, alsook uithoudingsvermogen en kracht.

De Deluxe fietstrainer is een draagbare pedaal trainer die door mensen met een beperking gebruikt kan worden om hun armen of benen te trainen. Net als bij traditionele fietstrainers kan de weerstand gevarieerd worden naar de gebruikers wensen. Op een scherm kan de snelheid, afstand en ook de tijdsduur die iemand heeft gefietst worden weergegeven.

Dumbbells

Dumbbells zijn een populaire en effectieve manier voor iedereen om armen en handen te trainen. Er kunnen oefeningen worden gedaan terwijl de dumbbels in de handen gehouden worden en de armen gestrekt en vanaf het lichaam bewegen worden.

Veel mensen met een beperking kunnen voordeel halen uit het gebruik van dumbbels. Vooral van de zachte exemplaren of degenen die gemaakt zijn van materialen als neopreen. Start met een licht setje en ga over op zwaardere exemplaren wanneer je conditie en kracht toenemen.

Pols- en enkelgewichten

Pols- en enkelgewichten kunnen worden gebruikt voor meer weerstand tijdens een work-out. Ze kunnen ook worden gedragen bij dagelijkse activiteiten om gestaag kracht en spieren te ontwikkelen.

Denk eraan pols- en enkelgewichten te kopen met veiligheidsbanden zodat deze goed en veilig aan het lichaam bevestigd kunnen worden.

Therabands

Wanneer een mildere manier gezocht wordt om weerstand op te bouwen, kunnen Therabands worden aangeschaft in strips of lengte tot 25 meter. Deze hebben kleurcodering om de weerstand aan te geven (waarbij geel de minste en zwart de meeste weerstand biedt). Deze goedkope tool kan een gehandicapt persoon helpen om langzaamaan meer kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen voordat wordt overgegaan op een zwaardere uitrusting.

Hoe men ook fit wil worden, er is een toenemend aantal manieren om dit te doen. Of het nu gaat om een paar extra kilometers rollen per week of een complete work-out, het is altijd aan te raden om een goede uitrusting aan te schaffen, die helpt bij het behalen van de gestelde doelen.

NB. De Health & Activity app op de Apple Watch is ook geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers