Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Soorten rolstoelrugleuningen voor handbewogen rolstoelen: welke past het beste bij je levensstijl?

rugleuning rolstoel

Bij het kiezen van een rolstoel staan we vaak niet lang stil bij het type rugleuning dat op de rolstoel komt. Het kiezen van de juiste rolstoelrugleuning, die past bij jouw levensstijl, krijgt vaak te weinig aandacht.

Hoe je je stoel gebruikt zou de doorslaggevende factor moeten zijn.  Denk maar aan je dagelijkse routine, wat voor soort vervoer je hebt, en of je ooit hulp nodig hebt bij uw mobiliteit. Overleg met jouw therapeut en bespreek deze factoren, naast de mate van ruggensteun die je nodig hebt, en wat het beste zou passen bij jouw keuze van een frame.

De drie voornaamste types rolstoelrugleuningen

Neerklapbaar:

Neerklapbare rolstoelrugleuningen doen precies dát. Ze klappen neer, wat er voor zorgt dat ze makkelijk op te bergen en te transporteren zijn.  Wanneer je veel reist, kunnen neerklapbare rugleuningen een geweldige keus zijn.  Ze zijn ook ideaal voor mensen met een kleine auto. Als extra bonus bieden ze vaak, omdat de rugleuningen flexibel zijn, de mogelijkheid om de hoek van de rugleuning in te stellen, mocht dit nodig zijn.

Vast:

Gefixeerde, vaste rolstoelrugleuningen kunnen niet neergeklapt of aangepast worden. Samen met je therapeut bepaal je, voordat de stoel gemaakt wordt, wat de beste positionering van de rug is. Het voordeel is dat vaste rolstoelrugleuningen vaak minder wegen. Minder gewicht betekent dat de rolstoel makkelijker getild kan worden. Sommige mensen houden bovendien van het gemak waarmee de stoel achterin de auto gegooid kan worden, zonder zich druk te hoeven maken over neer- of uitklappen.

Rugleuning met/zonder duwhandvatten:

Duwhandvatten zijn de gebogen metalen delen, die zich aan de bovenzijde van de rolstoelleuning bevinden. Ze zijn vaak voorzien van rubberen of plastic handgrepen. Door verwijdering van duwhandvatten verminder je het gewicht van je rolstoel. Het kan ook zorgen voor een grotere bewegingsvrijheid van het bovenlichaam. Ook vermindert het het risico van met de rolstoel blijven haken achter zaken zoals kledingrekken in de winkel. Anderzijds geven duwhandvatten het voordeel dat anderen je kunnen assisteren door makkelijk je rolstoel te kunnen duwen bij een lastige stoeprand of ongelijke stoep.

Ik wil mijn rolstoelrugleuning veranderen. Wat nu?

Het kiezen van de juiste rolstoelrugleuning is een belangrijke factor, die jouw comfort bepaalt en hoe eenvoudig je kunt reizen. Bestudeer alle factoren en neem de beslissing die het beste past bij jouw levensstijl. Betrek je therapeut hierbij om er zorg voor te dragen dat de juiste metingen en aanpassingen gedaan zijn, voordat je aanpassingen maakt aan je zitting. Daarna kun je contact opnemen met de leverancier van jouw rolstoel en beginnen met het verbeteren van je mobiliteit.

Deze post is gebaseerd op informatie, die is gevonden in het artikel “What you need to know about active manual wheelchair back types – door Lee Ann Hoffman, O. T., MSc.

Auteur: Annie Beth Donahue is een professionele schrijver met een focus op gezondheid en invaliditeit. Je kunt haar vinden op www.anniebethdonahue.com.