Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Je kunt je eigen toilet toegankelijk maken, maar hoe zit het met openbare toiletten?

Deel deze inhoud:

Er zijn veel dingen die we allemaal voor lief nemen. In feite is bijna alles wat we beschouwen als een deel van onze dagelijkse routine doorgaans vanzelfsprekend. Dit geldt ook voor ons, mensen met een mobiliteitsbeperking – we denken niet altijd na over dagelijkse dingen, ongeacht hoe lastig ze kunnen zijn. Eén van die dingen – en misschien wel de belangrijkste – gaat over hoe een toilet toegankelijk kan zijn. We bezoeken deze plek allemaal meerdere keren per dag en het hebben van een lichamelijke beperking maakt dit soms een behoorlijke uitdaging. Meerdere keren per dag.

Natuurlijk zijn er manieren om dit minder uitdagend te maken.

Het toegankelijk maken van je toilet hoeft niet ingewikkeld te zijn

Of je nu een bestaand toilet in huis verandert of een toegankelijk toilet vanaf nul bouwt, er zijn veel opties. Waarschijnlijk de meest voorkomende en veruit eenvoudigste manier om een toilet toegankelijker te maken is het plaatsen van een verhoogde wc-bril bovenop een standaard toilet. Je kunt ook een hogere toiletpot installeren, rondom je toilet een toiletframe plaatsen en/of je toilet uitrusten met handgrepen – vast of opklapbaar. Zorg er verder voor dat het wc-papier binnen handbereik is en dat je dit met één hand kunt losmaken. Indien mogelijk is het handig om meer ruimte te creëren om de transfer van en naar de wc te vergemakkelijken en voldoende ruimte voor een verzorger te hebben, mocht hulp nodig zijn.

Soms kan het toilet gewoon niet voldoende worden aangepast of toegankelijk gemaakt worden, dus sommige mensen met een beperking hebben zeer creatieve manieren om zichzelf te helpen in een thuisomgeving – bijvoorbeeld met behulp van een tillift.  En je kunt wellicht nog andere toilet-gerelateerde mogelijkheden verzinnen.

Dat lost onze privétoiletten op, maar hoe zit het met openbare toiletten? Nou, omdat we openbaar eigendom niet aan onze individuele behoeften kunnen aanpassen, kunnen deze een hele uitdaging vormen.

De uitdaging van openbare toiletten

Publieke locaties kunnen toiletruimtes hebben waar geen rolstoel in past. Hierdoor wordt een transfer tussen de rolstoel en de wc-bril lastig. Veel openbare toiletten zijn gelukkig wel ontworpen om de meest voorkomende problemen aan te pakken. Zij bieden meer ruimte voor transfers en begeleiders en er zijn handgrepen voor gebruikers geplaatst. De meeste openbare toiletten hebben ook een noodschakelaar – een koord dat tot de grond reikt, aangesloten op een zoemer en een knipperend rood licht. Verder zijn er nog een wastafel en handdroger op rolstoelhoogte en een deur op rolstoelbreedte. Sommige landen hebben eisen met betrekking tot de toegankelijkheid van openbare toiletten. Daar zullen de toiletten waarschijnlijk alle hierboven genoemde aanpassingen omvatten.

Zelfs met dit alles, is het helaas mogelijk dat een openbaar toilet niet toegankelijk genoeg zal zijn. Hopelijk wordt dit in de toekomst in alle gevallen opgelost.