Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Ultra lichtgewicht rolstoel – vergelijking met andere lichtgewicht modellen

Het kiezen van een rolstoel is een complex proces met als uitgangspunt de ideale stoel te vinden die past bij jou en jouw levensstijl. Dit in plaats van dat jij je aan de rolstoel aanpast. Door te kiezen voor een ultra lichtgewicht rolstoel zorg je voor dagelijks comfort en aanzienlijk betere wendbaarheid. Daarnaast minimaliseer je het risico op letsel/overbelasting en verhoog je de duurzaamheid.

Wat is de invloed van gewicht op je rolstoel?

Gewicht is vaak een belangrijke keuzefactor, omdat een lichtgewicht frame het bereik qua afstand en terrein kan vergroten. Tegelijkertijd biedt een dergelijk frame meer bescherming tegen de (in)spanningen van regelmatig rolstoelgebruik. Ze zijn ook gemakkelijker te vervoeren en op te slaan, vooral als ze regelmatig moeten worden opgetild. Het gewicht moet echter worden afgewogen tegen andere kenmerken. Met name diegene die van invloed zijn op het rollen en de wendbaarheid, omdat een inefficiënte of slecht passende rolstoel extra problemen kan veroorzaken. Zowel lichtgewicht als ultralichte rolstoelen zijn verkrijgbaar en er zijn belangrijke kenmerken die de keuze beïnvloeden.

Wat veroorzaakt gewichtsverschil?

Materialen en aanpasbaarheid bepalen verschillen in bereik. Standaard rolstoelen zijn meestal van staal, wegen 15kg+ en zijn soms opvouwbaar maar met beperkte verstelbaarheid. Lichtgewicht rolstoelen zijn gemaakt van aluminium of staallegeringen. Ze wegen 13-16 kg, zijn vaak opvouwbaar en bieden verstelbare functies, zoals afneembare armleuningen.

Ultralichte rolstoelen wegen 6-14 kg en zijn vaak gemaakt van aero-grade aluminium of titanium, met een hoge sterkte-gewichtsverhouding. Hierdoor zijn ze niet alleen lichter, maar gaan ook aanzienlijk langer mee (kosteneffectief) en ze zijn gemakkelijker te onderhouden. Ultralichte stoelen zijn dus vaak zeer aanpasbaar aan het individu, met extra verstelbare functies die bijdragen aan de duurzaamheid van de rolstoel.

Functies

De kenmerken van rolstoelen zijn talrijk en het kiezen van de juiste voor jou is belangrijk voor comfort en bruikbaarheid. Overweeg de functies die voor jou het belangrijkst zijn, wanneer je hem zult gebruiken en hoe vaak hij moet worden opgeslagen / vervoerd. Kijk naar de optionele en verstelbare functies op elk model om een keuze op maat te maken met de potentie om mee te veranderen met jouw behoeften. Extra accessoires kunnen gewicht toevoegen, dus het kiezen voor een exemplaar dat verstelbaar en aanpasbaar is, kan extra kosten en/of het gewicht van verdere accessoires verminderen.

Frametype

Een belangrijke keuze kan een vast versus een opvouwbaar frame zijn of een combinatie van beide. De laatste is vaak verkrijgbaar in ultralichte rolstoelen, terwijl lichtgewicht modellen vaak opvouwbaar zijn.  Vaste frames zijn de lichtste, meest robuuste en efficiënte, maar kunnen niet worden ingeklapt. Een opvouwbaar frame is transporteerbaarder, maar kan iets zwaarder zijn en heeft enkele beperkingen in de rijprestaties, wat van invloed is op het comfort voor zeer regelmatig of langdurig gebruik. Je moet ook rekening houden met het gemak van het vouwmechanisme, zowel in complexiteit als vereiste kracht. Er zijn voordelen aan elk type frame, die in evenwicht moeten zijn met de andere kenmerken van de rolstoel, zoals verstelbare rugleuningen / armleuningen / handgrepen, quick release-functies of verstelbare wielposities.  Verwijderbare functies kunnen ook het gewicht voor tillen of opslag verminderen.

Studies

De ideale rolstoel is aangepast aan het individu, is geschikt voor veranderingen en is duurzaam en zo licht mogelijk.  Deze kenmerken staan centraal in het ontwerp van ultra lichtgewicht rolstoelen en studies tonen aan dat goed geconfigureerde ultralichte rolstoelen het functieniveau verhogen, secundaire complicaties verminderen, langer meegaan en kosteneffectiever zijn dan standaard rolstoelmodellen.

Modelvoorbeeld ultra lichtgewicht rolstoel

De Küschall KSL handbewogen, actieve rolstoel is superlicht met slechts 6,8 kg. De KSL wordt geleverd met hydroforming-technologie waarmee het metalen frame kan worden gevormd en ontworpen met stijl in het achterhoofd. Het frame van de rolstoel is ook vervaardigd om de dagelijkse inspanningen te doorstaan die de gebruiker kan doorstaan. Deze ultra lichtgewicht rolstoel is een perfecte optie voor mensen met een actieve levensstijl, waar de vrijheid en onafhankelijkheid die gepaard gaat met een gewichtsefficiënte stoel belangrijk is.

De gebruikerservaring van de KSL is onvergelijkbaar in aspecten van hoogwaardige kwaliteit. Deze op maat gemaakterolstoel biedt de ervaren gebruiker een scala aan verschillende instellingen. Gezien het feit dat de KSL extreem licht is, wordt hij geleverd met een hoog niveau van bruikbaarheid, evenals comfort en uitstraling. Het hydroforming frame biedt gebruikers de veiligheid en stijfheid die ze wensen. En stelt hen in staat om te genieten van een moeiteloze rit, waar ze ook naartoe gaan.