Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Wat zijn loophulpmiddelen en waarom helpen zij vallen voorkomen?

loophulpmiddelen
Deel deze inhoud:

Loophulpmiddelen variëren van stokken en krukken tot looprekken met vaste poten tot rollators met vier wielen. Er is een grote range verkrijgbaar, met een verscheidenheid aan eigenschappen die vallen helpen voorkomen, afhankelijk van hoe en waar ze gebruikt worden. In deze blog gaan we dieper in op looprekken en rollators.

Loophulpmiddelen met vaste poten bieden de meeste ondersteuning. Maar de exemplaren met wielen zijn beter te verplaatsen en meer geschikt voor gebruik buitenshuis. De breedte van het frame heeft invloed op de stabiliteit en ook op de manoeuvreerbaarheid binnenshuis. Sommige loophulpmiddelen hebben remmen, zittingen of opbergmanden en sommige modellen zijn inklapbaar voor opbergen of transport.

Jouw loophulpmiddel moet geselecteerd worden op basis van de hoeveelheid ondersteuning die je nodig hebt en op hoe je het gaat gebruiken. De basis eigenschappen zijn altijd gericht op het verkrijgen van meer balans en het voorkomen van vallen.

Je ondersteuningsbasis vergroten

Je balans houden is afhankelijk van jouw mogelijkheid om je lichaam in het midden van je ondersteuningsbasis te houden. Dit is het punt waarmee je contact hebt met de vloer. Alleen je voeten geven een smalle basis, met slechts twee contactpunten direct onder je. Loophulpmiddelen vergroten je ondersteuningsbasis met vier extra contactpunten op een bredere ondergrond. Hierdoor bieden zij veel meer stabiliteit.

Het hebben van een bredere ondersteuningsbasis is vaak de belangrijkste manier om vallen te reduceren. Alle loophulpmiddelen bieden een bredere ondersteuningsbasis, maar het aantal contactpunten op de vloer en ook het verschil tussen wielen en vaste poten heeft invloed op de stabiliteit.

Een goede houding houden

Veel mensen met loopproblemen ontwikkelen een gebukte houding. Dit kan balansproblemen verergeren omdat het centrale balanspunt dan naar voren verplaatst. Dit vergroot het risico op voorover vallen.

Loophulpmiddelen die op de juiste hoogte staan ingesteld bieden ondersteuning middels je armen zodat je een rechte houding kunt behouden. Dit kan vallen verminderen en andere mobiliteitsproblemen, zoals rugpijn en lange termijn houdingverandering, voorkomen.

Schuifelen verminderen

Bij mensen met balansproblemen of moeilijkheden om het gewicht van de ene naar de andere kant te verplaatsen, komt het vaak voor dat zij gaan schuifelen om dit te compenseren. Dit vertraagt het looptempo en vergroot het risico om ergens achter te blijven hangen of over te struikelen.

Als een loophulpmiddel juist is gekozen en gebruikt wordt, biedt deze extra ondersteuning voor een normaal looppatroon.

Gewicht verplaatsen en gewrichten beschermen

Loophulpmiddelen nemen wat gewicht over via je armen en verspreiden dit over een breder oppervlak. Dit vermindert de druk op je heupen en knieën. Een betere gewichtsverdeling maakt het lopen niet alleen fijner, maar beschermt tevens je gewrichten.

Voor diegenen die snel vermoed raken, heeft deze gewichtsverdeling ook voordelen op hoever je lopen kunt. Loophulpmiddelen die ook een zitting hebben, bieden daarnaast een uitrustmogelijkheid onderweg.

Vertrouwen bieden

Zelfs kleine problemen met lopen of de angst om te vallen kunnen leiden tot gebrek aan vertrouwen. Dit kan ertoe leiden dat je minder actief wordt waardoor de loopproblemen juist verergeren. De ondersteuning en stabiliteit van een loophulpmiddel geeft je de mogelijkheid verder te wandelen en biedt daarmee een grotere mate van onafhankelijkheid en zelfstandigheid.

Zoals we allemaal een ander of een leuning vastpakken op lastig terrein, geven loophulpmiddelen de ondersteuning en het vertrouwen om door te gaan, ook als het wat lastiger wordt.

Onjuist of oneigenlijk gebruik van een loophulpmiddel kan risico’s met zich meebrengen. Vraag daarom altijd professioneel advies om de juiste keuze te maken. En lees altijd de gebruikershandleiding, met tips over veilig gebruik.

Auteur: Clare Schwalbe