Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Waarom is het hebben van een comfortabele rolstoel zo belangrijk?

comfortabele rolstoel
Deel deze inhoud:

Een uiteenzetting van redenen waarom een comfortabele rolstoel niet alleen fijn is, maar ook cruciaal kan zijn.

Als je op dagelijkse basis een rolstoel gebruikt, dan is het waarschijnlijk zo dat je er afhankelijk van bent voor je vrijheid en onafhankelijkheid. Het is een hulpmiddel waarmee je jouw leven leidt. Dus, dat gezegd hebbende, het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw rolstoel comfortabel is.

Afgezien van de voor de hand liggende reden dat een comfortabele rolstoel fijner is om in te zitten dan een ongemakkelijke, is er een aantal minder voor de hand liggende redenen om ervoor te willen zorgen dat je stoel in tip-top conditie is als het gaat om comfort. Deze redenen lopen uiteen van het voorkomen van decubitus tot het aanmoedigen van lichamelijke activiteiten. In deze blog lichten we dit verder toe.

Stimuleren van de juiste zitpositie

Om ervoor te zorgen dat je rolstoel comfortabel is om in te zitten, is je werkelijke zitpositie één van de belangrijkste dingen. Het bepalen van de zitpositie komt aan bod wanneer je een nieuwe rolstoel krijgt aangemeten. Het is uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat alle metingen correct worden uitgevoerd door iemand die precies weet hoe het moet. Dat wil zeggen iemand die werkt voor een dealer, zorgprofessional of rolstoelleverancier.

Je maakt veel gebruik van je rolstoel. Een comfortabele stoel is dan ook niet alleen lekkerder om in te zitten, maar het zal er ook voor zorgen dat problemen zoals heuppijn, gewrichtspijn en drukplekken / decubitus veel minder waarschijnlijk zijn dan bij een minder comfortabel exemplaar.

Sprekend uit persoonlijke ervaring, de rolstoel die ik had voor degene die ik op dit moment heb, had geen goede zitting, wat ervoor zorgde dat mijn heupen lager zaten dan mijn knieën. Na verloop van tijd veroorzaakte dit een ongemak in mijn onderrug, mijn heupen en mijn dijen. Dit beperkte mij behoorlijk.

Complicaties toegeschreven aan slecht passende rolstoelen

Er zijn verschillende complicaties die direct kunnen worden toegeschreven aan het gebruik van een slecht passende rolstoel. Sommige van deze complicaties kunnen zelfs worden beschouwd als leven-beperkend. Deze kwesties omvatten (maar zijn niet beperkt tot) de volgende:

·       Een rolstoel stoel die te smal is, zal pijn doen aan je heupen. Deze drukken tegen de zijkant van je stoel, en dit kan leiden tot huidschade.

·       Een transfer in en uit de rolstoel kan uitdagend zijn als de zitbreedte, -diepte, en -hoogte niet aan jouw specificaties voldoen.

·       Een rolstoel stoel die te breed is zal ervoor zorgen dat de gebruiker gemakkelijk uitglijdt en inzakt in de stoel. Dit zal leiden tot een slechte houding, wat leidt tot verhoogde kans op rugpijn, decubitus en potentiële compressie van de longen en inwendige organen.

·       Zitdiepte is ook belangrijk. Als een zitting te kort is kunnen benen in een onnatuurlijke positie komen te staan. Als een zitting te lang is, kunnen drukplekken ontstaan achter de knieën waar de zitting in de huid van de gebruiker striemt.

·       De positionering van een voetplaat maakt ook een enorm verschil. Als je voeten van de voetplaat vallen, kunnen ze verdraaid of gewond raken door passerende voorwerpen of zelfs in je eigen wielen. En een voetplaat met de verkeerde hoogte zal ofwel zorgen voor bungelende benen of opgetrokken, instabiele knieën.

Een comfortabele rolstoel stimuleert activiteit

Het is niet moeilijk om te begrijpen dat iemand met behulp van een goed passende rolstoel veel meer kans heeft om actief te zijn dan iemand die minder gemakkelijk rond rijdt. Nogmaals sprekend uit persoonlijke ervaringen, het moment dat ik mijn huidige rolstoel kreeg en het verschil in zitpositie ervaarde, had ik meteen meer energie en was klaar om naar buiten te gaan en fit te blijven. Ik hou ervan om in de natuur te zijn en met een rolstoel die is aangepast aan mijn exacte behoeften en eisen gaat dit probleemloos.

Het terugdringen van drukplekken en decubitus zal zich ook lenen voor meer activiteitontwikkeling, gezien het feit dat decubitus je zelfs aan bed gekluisterd kan houden. Dus, door het vermijden van dergelijke plekken, middels een rolstoel die zowel comfortabel als passend is, heeft de gebruiker veel meer kans op een actieve levensstijl. Dit is belangrijk voor een gezond en hopelijk lang leven.

Een comfortabele rolstoel stoel moet bijna net zo breed zijn als de persoon in die stoel. Met een beetje ruimte aan weerszijden voor potentiële groei van de gebruiker en ruimte voor een veiligheidsgordel, indien nodig.

Als je je geen zorgen hoeft te maken over ongemakken zal je er meer op uit gaan. Winkelen, sportactiviteiten doen, werken of bezoek aan vrienden behoren tot de mogelijkheden. En actief blijven is goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Je rolstoel is een verlengstuk van jouw lichaam. Je moet ervoor zorgen dat de stoel je goed van dienst is en niets doet dat direct of indirect tegen je gezondheid zou kunnen werken. Op naar die comfortabele rolstoel dus.